Adio lefuri grase la societăţile edilitare:"Noi suntem sclavi pe plantaţie, o să luăm 3.800 de lei în mână"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile directorilor generali, dar şi ale persoanelor cu funcţii de conducere vor intra în curând la apă. Comisia de Buget-Finanţe a Consiliului Local a decis plafonarea veniturilor angajaţilor societăţilor aflate în subordinea muncipalităţii la valoarea indemnizaţiei lunare primite de cei doi viceprimari ai Galaţiului. Proiectul urmează să fie aprobat în cadrul Consiliului Local.

Directorii societăţilor din subordinea Consiliului Local, şi aici ne referim la Apaterm, Transurb, Apă Canal, Societatea de Gospodărire Urbană, Administraţia Zonei Libere şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, vor primi salarii în limita remuneraţiei unui viceprimar.

Nu mai mult decât viceprimarul

Acest lucru a fost stabilit prin Ordonanţa de Guvern. nr 3 din 31 ianuarie 2011. Valoarea indemnizaţiei lunare era în cursul anului 2009 de 5.474 de lei, ceea ce înseamnă că viceprimarii primeau în mână 3.840 de lei. În plus, Comisia Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Local a decis să plafoneze şi salariile angajaţilor din subordinea directorilor, care în unele cazuri câştigau mai mult decât şefii lor sau chiar decât primarul.



„Toţi cei şase membri ai Comisiei de buget finanţe au fost de acord cu plafonarea veniturilor salariaţilor societăţilor din subordinea Consiliului Local la valoarea indemnizaţiei primite de viceprimari. Practic acest lucru înseamnă că directorul unei societăţi locale va primi exact cât a primit în anul 2009. Angajaţii din subordinea directorilor nu vor mai avea salariile pe care le-au avut până anul trecut. Acestea vor fi sub nivelul celui al directorului general. Proiectul urmează fie aprobat în Consiliul Local”, ne-a explicat Constantin Aurelian, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din CL.

image



Vestea nu le-a picat tocmai bine directorilor fostelor regii locale. George Cubasa, directorul Apaterm, spune că salariile ar trebui stabilite în urma unor criterii de performanţă.

image

„Este o idioţenie să plafonezi salariile fără să te uiţi la problemele societăţii respective. Nu mi se pare normal ca eu, în calitate de director, ceea ce înseamnă că am o mare resonsabilitate, să fiu în continuare retribuit pe bază de contract de mandat şi să nu pot beneficia de spor de vechime în muncă şi spor de conducere. Noi suntem sclavi pe plantaţie, o să luăm 3.800 de lei în mână, dar să vedem ce vor face cu subalternii noştri pentru că există un Contract Colectiv de Muncă. Orice hotărâre ce contravine CCM este născută moartă. Consider că ar fi fost normal ca noi, directorii, să fim măcar informaţi înainte”, a spus Cubasa.

Directorul Apaterm ne-a declarat că până la data de 1 ianuarie a avut contract de mandat, având un salariu net de 6.553 lei.

„Ar trebui să se facă o evaluare la societăţile din subordinea Consiliului Local. Trebuie făcută o diferenţiere între cele care au performanţă, aduc profit, şi cele care aduc pierderi. În orice stat civilizat, se ţine cont la stabilirea salariilor de indicii de performanţă”, a spus Angela Ivan, directorul Zonei Libere.

Cum vor vota consilierii

Dat fiind că la ultima şedinţă a CL consilierii au părasit sala în semn de protest că nu li s-a prezentat în timp util situaţia salariilor directorilor, sunt şanse mari ca proiectul de hotărâre să fie votat în unanimitate.

„Sunt de acord ca directorul general să aibă un salariu mai mare decât cel al subordonaţilor dar nu mai mare decât al primarului. Apoi, ar trebui să se facă o diferenţiere între unităţile care merg pe profit şi cele care merg în pierdere ”, ne-a spus consilierul Picu Apostol Roman.

„Acele salarii imense nu se justificau. Noi am cerut indici de performanţă, dar nu ni s-au dat”, ne-a spus Petre Alexe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite