Întreţinerea maidanezilor ne costă cât alocaţia pentru 100.000 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 7.500 de comunitari adunaţi anul trecut de pe străzile oraşului au consumat din bugetul local 4,5 milioane de lei.Cu aceşti bani, Primăria ar fi putut ajuta 100.000 de copii oferindu-le contravaloarea unei alocaţii lunare. Totuşi, problema maidanezilor nu a fost încă rezolvată.

Citiţi şi: O mie de buzoieni, muşcaţi anual de câini

Galaţiul a devenit un tărâm al câinilor vagabonzi. Fie că este vorba despre zona centrală sau despre oricare cartier mărginaş, câinii comunitari se simt ca la ei în ogradă ameninţând sănătatea şi integritatatea corporală a trecătorilor. Din cauza haitelor de maidanezi, o plimbare se poate transforma într-un coşmar, dovadă stând numărul mare al persoanelor muşcate care ajung la „Urgenţe".

În ciuda acestui neajuns major (pe lângă celelalalte, precum fecalele de pe trotuare şi poluarea sonoră nocturnă) marea problemă a câinilor comunitari este aparent una fără soluţie.

Deşi autorităţile locale susţin că anual sunt adunaţi mii de câini comunitari de pe străzile oraşului, haitele de maidanezi continuă să bântuie de parcă numărul lor ar fi infinit.


7.500 de câini comunitari, adunaţi în 2009
Ion Ionescu, directorul Ecosal Prest, societea din cadrul Primăriei care are în sarcină rezolvarea problemei câinilor comunitari, ne-a declarat că, doar anul trecut, de pe străzile Galaţiului au fost adunaţi 7.500 de maidanezi, mulţi dintre ei agresivi.


Primăria are două padocuri, cu o capacitate totală de circa 1.000 de câini, însă eu am în grijă doar unul. De celălalt, se ocupă nişte ONG-uri din domeniul protecţiei animalelor. Circuitul este simplu. Noi respectăm legea. Vedem câinii, îi prindem şi îi cazăm la padoc. Le oferim îngrijire şi hrană timp de o săptămână, după care, dacă nimeni nu îi va adopta, îi eutanasiem", a afirmat Ionescu.


Anul trecut, pentru îngrijirea celor 7.500 de câini comunitari, Primăria a cheltuit 4,5 milioane de lei , bani cu care ar fi putut, de exemplu, să ajute peste o sută de mii de copii.


Întreţinerea unui câine costă 1,7 lei, iar banii provin din taxa de ecarisaj. Mâncarea este de la supermarketuri şi constă în resturi sau alimente expirate", a precizat directorul Ecosal.


Nu mai vrem câini vagabonzi pe străzi !
Iată şi câteva dintre sutele de reclamaţii postate de gălăţeni pe site-ul „domnuleprimar.ro": „Locuiesc la blocul F10, strada Oltului, şi, în decurs de trei luni, s-au strâns peste 10 câini în jurul blocului. Avem copii şi aceşti câini sunt o sursă de infecţie şi un pericol. Vă adresez rugămintea să luaţi câinii din jurul blocului", scrie Vatafu Aniela.


La rândul său, Adrian Ardelean reclamă: „Domnule primar, am mai făcut o sesizare şi în urmă cu un an, în legătură cu câinii maidanezi. După două luni, am primit răspuns în scris că se va comunica firmei de salubrizare (Ecosal). Ei bine, nu s-a rezolvat absolut nimic în acest sens. Aceleaşi „concerte" nocturne ne chinuie şi acum. Credeţi că în viitorul apropiat se poate face ceva? Dacă nu, pot să mă ocup personal de această problemă? Promit că o să-mi plătesc în continuare impozitele".


Acestea sunt doar două dintre numerosele reclamaţii care s-ar cuveni luate în consideraţie de autorităţile locale.

Taxă pe câine , obligatorie pentru toţi
Începând de anul acesta, toţi gălăţenii, indiferent dacă au sau nu câini în proprietate, trebuie să plătească o taxă pentru servicii de ecarisaj. Mai pe scurt, taxa de câine. Astfel, persoanele fizice vor plăti 2,5 lei pe an, iar firmele cîte 50 de lei.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne asigură că banii vor fi drămuiţi cu grijă şi vor fi direcţionaţi pentru extinderea şi modernizarea padocurilor, pentru sterilizarea câinilor vagabonzi, dar şi pentru eutanasierea celor bolnavi. Taxa abia votată este însă deja contestată de gălăţeni. Deja sunt trei acţiuni în Contencios administrativ, la plângerea unor persoane care consideră taxa abuzivă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite