VIDEO De ce vinurile României din 2017 vor fi foarte bune: „Nici nu ne gândeam acum 15 ani că o s-avem 14%-15% volum alcool“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânără în cultura de viţă de vie FOTO Shutterstock
Tânără în cultura de viţă de vie FOTO Shutterstock

Prezent la Focşani în calitate de preşedinte al juriului concursului de vinuri Bachus 2017, academicianul Valeriu V. Cotea, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi şi preşedinte al Patronatului Român al Viei şi Vinului, susţine că producţia de vin din această toamnă va fi una de o calitate superioară.

“Cel puţin până acum, în zonele pe care le-am vizitat, este o calitate nu bună, ci foarte bună şi s-ar putea ca producţia să fie la nivelul anului trecut, dar calitatea vă asigur că va fi foarte bună. Depinde şi de fiecare producător în parte, depinde cum şi-a îngrijit via şi de cum îşi face vinul. Să nu uităm că niciodată calitatea vinului nu o să întreacă acea calitate a strugurilor din care a fost produs. Un oenolog, prin toate tratamentele, cât mai sofisticate, cât mai moderne, tot o să mai taie câte puţin din calitate prelucrându-l prea mult”, a precizat Valeriu V. Cotea.

Specialistul susţine că vinurile roşii necesită o perioadă mai lungă de maturare.

“Cu încălzirea globală există această problemă legată de vinurile roşii, cu maturitatea fenolică care este destul de târzie, vinurile ajung cu grad alcoolic cam ridicat. Acum 15 ani nici nu ne gândeam că o să avem vinuri cu 14%-15% volum alcool, dar acum a devenit o obişnuinţă, mai ales la vinurile roşii, care necesită o perioadă mai lungă de maturare”, spune oenologul Valeriu Cotea.



Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă viticolă a ţării. În Vrancea sunt 18.000 de hectare cultivate cu soiuri de vin, 4.800 de hectare de viţă de vie pentru struguri de masă, 2.000 de hectare de vii tinere şi peste 1.000 de hectare de vii hibrid.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite