VIDEO Exces de zel: Un agent de pază i-a interzis unei femei să intre în Crângul Petreşti însoţită de câinele rasa Samoyed. „Sunt scârbită, m-a umilit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuur, Samoyedul interzis fără botniţă
Nuur, Samoyedul interzis fără botniţă

O focşăneancă s-a confruntat cu o situaţie care a scandalizat-o, după ce vineri, 11 august, i-a fost interzisă intrarea în Crângul Petreşti cu câinele ei, un Samoyed. Agentul de pază care era de serviciu în acel momemt i-a spus femeii ca animalul de companie nu are botniţă, astfel că accesul în spaţiul crângului îi este interzisă.

Cu doar două zile în urmă, însă, proprietara câinelui nu a întâmpinat nicio problemă când a ieşit la plimbare în Crângul Petreşti. 

Incidentul a fost filmat de femeia care are legea de partea ei:„Legislaţia canină  spune că botniţă trebuie să poarte câinii din categoriile I şi II, câinii agresivi şi de luptă, iar câinele meu nu face parte din această categorie. Câinele meu face parte din rasa Samoyed şi nu este un câine agresiv, este înscris la medicul veterinar şi are toate actele în regulă la zi".

În ciuda insistenţelor femeii, care spune că a primit acceptul verbal al administratorului Crângului să intre cu câinele în spaţiul amenajat, paznicul a refuzat să o lase. Angajatul firmei de pază i-a spus că nu cunoaşte rasa şi că „nu e câine de companie, că e mare şi îi trebuie botniţă“. „Mi-a zis că el azi e de serviciu acolo, că el e şeful şi că el răspunde pe timpul lui. Dacă el a zis că nu am voie, păi nu am voie“, a declarat proprietare câinelui. 

Exces de zel: Un agent de pază i-a interzis unei femei să intre în parc însoţită de câinele ei rasa Samoyed 

Ea s-a plâns şi primarului Cristi Misăilă, care a asigurat-o că se va interesa de situaţie.  „Îmi pare rău, dar Crângul Petreşti este o arie amenajată si protejata de Consiliul Judeţean Vrancea! Nu cunosc ce regulii au fost impuse de administratorul acestei zone dar ma interesez si promit ca se vor remedia aceste divergente!“, a fost mesajul edilului. 

„S-a încălcat dreptul animalelor şi dreptul omului de a circula în aer liber în condiţiile în care sunt proprietar de câine şi cunosc regulile. Am venit la noi şi cu pungi pentru excremente, aveam buletinele la noi, deci suntem oameni civilizaţi. Câinii comunitari stau prin parc, iar câinele meu vaccinat, înscris la veterinar şi cu toate actele în regulă nu are voie. Sunt dezamăgită, scârbită şi supărată pe faptul că m-au jignit şi m-au umilit atâtea ore, în condiţiile în care am tot dreptul să intru în parc“, a declarat proprietara lui Nuur pentru Adevărul. 

Potrivit regulamentul de funcţionare a Ariei naturale de interes local Crângul Petreşti, la Art. 13 se menţionează doar atât: "Pe raza ariei naturale protejate nu este permis accesul animalelor domestice, cu exceptia animalelor de companie".

Consiliul Judeţean Vrancea a aprobat de curând regulamentul de funcţionare a Ariei naturale de interes local Crângul Petreşti, regulament care prevede şi activităţile permise în acest spaţiu recent reabilitat de autorităţile judeţene.

Conform legii, posesorii de animale de companie au următoarele obligaţii în timpul plimbării animalelor de companie pe domeniul public:

- să deţină asupra lor materialele necesare pentru curăţarea locului 

- să deţină carnete de sănătate pentru acestea şi să asigure vaccinarea

- să nu permită accesul animalelor de companie în spaţiile verzi din parcuri, grădini publice, în spaţiile de joacă pentru copii sau în magazine. 

Cât despre câinii periculoşi care trebuie să aibă botniţă, trebuie să ştim că rasele se împart în două categorii:

a) Categoria I: Câinii de luptă şi de atac, de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin câini agresivi se înţelege: orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice sau participă la lupte între câini.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite