Teodora Fîntînaru, ctitor în lumea cărţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Bibliotecii Judeţene se simte în siguranţă în mijlocul cărţilor, cărora le dedică întreaga sa existenţă

Profil
Născută. 7 noiembrie 1963, oraş Odobeşti, jud. Vrancea
Studii. Universitatea Bucureşti, Facultatea de litere
Ocupaţia. Director Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu" Vrancea
Familia. Necăsătorită



„Nu m-am gândit la mine decât la un om căruia îi place să se dedice celorlalţi", este definiţia după care se conduce în viaţă bibliotecarul Teodora Fîntînaru, aşa după cum ne-a declarat.


Deşi este managerul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu" de aproape zece ani, se consideră în continuare un simplu bibliotecar, care ştie că are vocaţie pentru ceea ce face.


„Cine îşi imaginează că munca de bibliotecar este uşoară, se înşeală. Bibliotecarul este intermediarul între autor şi cititor. Trebuie să ştii să comunici cu publicul şi să ştii să-l faci curios. Trebuie să ştii să decizi corect destinul cărţilor în bibliotecă, să te raportezi la societate, să împărtăşeşti zilnic soarta meşterului Manole", vorbeşte Teodora Fîntînaru despre meseria pe care şi-a ales-o.


Până să ajungă pe această poziţie, şefa bibliotecii vrâncene a lucrat mai întâi, vreme de cinci ani, ca profesor de limba şi literatura română, meserie pentru care s-a pregătit în facultate.


Nu exclude că s-ar putea întoarce cândva la catedră, mai ales că este fascinată de copii şi de toate activităţile care necesită creativitate.
Traseul profesional al Teodorei Fîntînaru a cuprins şi meseria de ghid la Mausoleul Mărăşeşti, perioadă a vieţii pe care o consideră deosebit de instructivă doar şi pentru simplul fapt că a trebuit să se pună la punct cu istoria României şi a primului război mondial.
Ne mărturiseşte că a ajuns la Biblioteca Judeţeană în anul 1990, pe bază de concurs, în urma unei întâmplări fericite.
„Traversam o perioadă când erau foarte multe aşteptările pentru a lucra într-o bibliotecă publică. Era nu o provocare, ci o şansă imensă. La bibliotecă intri deja într-o altă lume. Este o meserie la graniţa cu matematica, pentru că trebuie să prelucrezi cărţile odată ce au intrat în bibliotecă şi să le faci cunoscute publicului".


A copilărit lângă conacul lui Duiliu Zamfirescu


Faptul că directoarea Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu" a crescut şi a copilărit în satul Faraoanele, în vecinătatea conacului unde şi-a desăvârşit o bună parte din operă părintele lui Tănase Scatiu, marele scriitor vrâncean Duiliu Zamfirescu, reprezintă pentru Teodora Fîntînaru o frumoasă coincidenţă.


De altfel, Teodora Fîntînaru este înzestrată şi cu talent scriitoricesc, dovedit prin zecile de lucrări publicate în reviste de specialitate din întreaga ţară.
În prezent, lucrează la un volum care se află deja în fază de corectură, fiind vorba, cum altfel, de o scriere despre cărţi.

Întrebări şi răspunsuri


Aveţi şi acasă o bibliotecă bogată în cărţi?

Am în jur de 2000 de volume. Ţin foarte mult la cărţile mele de acasă, pentru că sunt o oglindă a mea şi a devenirii mele. Nu am moştenit o bibliotecă personală, ci mi-am construit-o încet, volum după volum.

Care este cartea pe care aţi citit-o şi v-a rămas cel mai aproape de suflet?
Cartea care mi-a plăcut cel mai mult este „Don Quijote" de Cervantes. Este o întreagă istorie şi este o poveste a omului de ieri şi de azi. Mai nou, îmi place să recitesc pasaje din Biblie. Atunci când eşti trist, Biblia este de un real ajutor pentru că te regăseşti în ea.

Ce-i place
Îmi plac oamenii care au o măsură a modestiei, îmi place să fac daruri, iubesc animalele, sunt o împătimită a naturii. Îmi place să cred că sunt un om sensibil, chiar dacă în viziunea omului de rând pare o vulnerabilitate. Îmi place meseria de bibliotecar pentru că lumea cărţilor îmi conferă siguranţă.


Ce nu-i place
Nu-mi place că oamenii nu mai ştiu să aibă răbdare unii cu ceilalţi. Nu-mi place superficialitatea şi din păcate traversăm o astfel de perioadă care pe termen lung este periculoasă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite