Tânără mămică: „Imediat după naştere am leşinat în baie, dar nimeni nu a venit după mine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia de la maternitatea Giuleşti scoate la iveală poveşti şi opinii cutremurătoare vizavi de ceea ce se întâmplă inclusiv în maternitatea unde se nasc cei mai mulţi bebeluşi din Vrancea, respectiv cea din incinta Spitalului Judeţean „Sf. Pantelimon". Secţia este tot mai ocolită, atât de femeile care au trecut deja prin experienţa unei naşteri cât şi de cele care urmează să aducă pe lume primul copil.

Maternitatea din Focşani nu face notă discordantă când vine vorba de securitatea pacientelor ori de numărul cadrelor medicale şi implicit, de dedicarea profesională a acestora. O confirmă câteva mămici care ne-au declarat că vor face tot posibilul să nu pună piciorul în maternitatea din oraş, cel puţin atâta timp cât au posibilitatea de a merge la o clinică privată.

Principala nemulţumire este legată de relaţia dintre medic/asistentă şi pacient, dar şi de felul în care cadrele sanitare înţeleg să îşi facă treaba.

„M-au ţinut 14 ore în travaliu"

Gabriela Moldoveanu este o tânără mămică care a adus pe lume primul copil în luna aprilie, la maternitatea din Focşani; o experienţă pe care jură că nu o va mai repeta chiar dacă va fi nevoită să plătească bani frumoşi pentru a naşte într-un spital privat.

„Nu am fost deloc mulţumită. M-au lăsat 14 ore în travaliu, apoi după ce am născut m-am dus la baie şi am căzut inconştientă, însă nimeni nu a venit după mine. O asistentă se ocupa de trei - patru mămici şi copii. Presupun că aşteptau vreo 'atenţie' ca să se ocupe aşa cum trebuie de mine. La al doilea copil voi strânge bani ca să nasc la privat pentru că maternităţile publice nu mai sunt sigure", spune Gabriela Moldoveanu.

image

Speriată de spitalele publice

Alina Tontoroiu are 25 de ani şi peste trei luni va naşte primul copil. Deşi este tânără iar medicul de la cabinetul privat unde şi-a urmărit sarcina i-a spus că nici ea nici fătul nu are probleme de sănătate, Alina nici nu vrea să audă să nască pe patul unui spital public. Preferă să plătească peste o mie de euro dar să fie tratată decent.

„Şi până acum am mers la un medic privat şi vreau să nasc tot la o clinică privată. Condiţiile sunt extraordinare şi ceea ce mă bucură este că voi avea o asistentă doar pentru mine şi copilul meu. Catastrofa de la Giuleşti mi-a dat de înţeles că sistemul sanitar este la pământ, atât din punct de vedere al dotărilor, cât şi al personalului specializat", spune Alina.

Pericol de incendiu

Un alt aspect deloc de neglijat, pentru că ţine de siguranţa mămicilor şi a bebeluşilor, este securizarea Spitalului Judeţean, şi mai ales a maternităţii, împotriva incendiilor. Un capitol la care unitatea sanitară din Focşani este, din păcate, restantă. În cazul unui incendiu, puţini dintre hidranţii amplasaţi în secţie ar putea fi folosiţi, restul existând, din câte se pare, doar de dragul decorului. Cu toate că la fiecare din cele şase etaje ale unităţii există câte patru hidranţi, o parte dintre aceştia nu sunt echipaţi corespunzător, în sensul în care nu au ţevi şi furtune de refulare a apei.

„De asemenea, la Spitalul Judeţean nu este marcat cu indicatori traseul de evacuare, iar persoana care trebuie să intervină în caz de incendiu până la venirea pompierilor nu are certificatul de competenţă actualizat", declară Florin Olaru, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Singura veste bună, dacă se poate spune aşa, Spitalul o dă în privinţa incubatoarelor. Cele 12 aparate care îi ţin în viaţă pe nou-născuţii firavi, la Reanimarea maternităţii din Focşani, sunt noi şi, potrivit reprezentanţilor spitalului, nu pun în pericol viaţa bebeluşilor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite