Regaliştii vrânceni susţin că monarhia a civilizat România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Necoară şi Lilian Ilie sunt doi susţinători ai monarhiei
Dan Necoară şi Lilian Ilie sunt doi susţinători ai monarhiei

Susţinătorii acestei forme de guvernământ nu şi-a pierdut speranţa şi cred cu convingere că într-o zi ţara noastră va redeveni monarhie.

Trei evenimente importante din istoria României au făcut ca data de 10 mai să fie declarată Ziua Monarhiei. Astfel, pe data de 10 mai 1866, Carol I soseşte în Bucureşti şi depune jurământul în faţa Parlamentului. 11 ani mai târziu, tot pe 10 mai, ,  Carol I proclamă independenţa României iar pe 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege al României.

Pentru monarhiştii vrânceni, această zi este egală ca însemnătate cu Ziua Naţională a României. O spune atât Dan Necoară, un bărbat în vârstă de 58 de ani, din comuna Vînători, care împărtăşeşte acest crez încă din anul 1990, când a avut ocazia să cunoască mai bine istoria ţării.

„Încă de când eram mic mama mea, femeie simplă de la ţară, îmi spunea ce a însemnat monarhia pentru România şi cum a distrus comunismul ţara aceasta. În acele vremuri era bunăstare în ţară şi toată lumea avea cu ce să trăiască, Au venit comuniştii şi le-au luat tot oamenilor. După 1990, am avut ocazia să citesc foarte multe cărţi despre monarhie şi am ajuns la concluzia că Regele Carol I a fost ca un înger pentru România. El a adus independenţa ţării, ceea ce până atunci nici un domnitor nu făcuse asta. Regalitatea a civilizat România”, spune Dan Necoară.

image

Îşi aminteşte cu tristeţe despre momentele din anul 1990, când regele Mihai, sosit în ţară cu avionul, a fost expulzat de Ion Iliescu de la aeroport şi a fost revoltat pe poporul român că nu a reacţionat aşa cum făcuse la Revoluţie.

La rândul său, Lilian Ilie, preşedintele PNŢCD Vrancea, la fel susţinător al monarhiei, s-a numărat printre vrâncenii care l-au întâmpinat în ziua de 6 mai 1997, pe regele Mihai şi pe soţia sa Ana, la mănăstirea Sihastru.

„A fost un moment deosebit pentru mine, pentru că era prima dată când îl vedeam pe viu pe regele Mihai. Eram student în 1990 şi am participat la toate demonstraţiile de susţinere a Majestăţii Sale. De altfel, PNŢCD este singurul partid monarhist din România şi ne dorim ca toate asociaţiile monarhiste din ţară să vină alături de noi. Sondajele indică faptul că 17% din populaţia ţării susţine revenirea la monarhie, iar ponderea este formată din tineri. Din păcate, în decursul timpului multe din asociaţiile monarhiste au fost manipulate în scop electoral de partidele care s-au aflat la guvernare”, spune Lilian Ilie.

image

Liderul PNŢCD Vrancea consideră că trebuie organizat un referendum pentru ca poporul să decidă forma de guvernământ a ţării.

Un alt monarhist din tată în fiu este focşăneanul Florin Rădulescu.

Acesta mărturiseşte că opţiunea pentru monarhie o are din copilărie, părinţii şi bunicii săi îndurând ani buni temniţele comuniste pentru „păcatul” că au făcut politică ţărănistă.

Bunica sa i-a povestit zile la rând ce a însemnat monarhia pentru România în perioada interbelică. „În perioada regalităţii a fost o perioadă de maximă stabilitate, era o ordine firească a lucrurilor. Moneda naţională era foarte puternică, iar ţara noastră era o putere agrară în lume. Păstrez datele statistice de atunci, care arată cât de bine ne situam din punct de vedere economic, deşi trecuseră doar câţiva ani de la marea criză mondială”, ne argumentează Florin Rădulescu.

2

Este convins 100% că ţara noastră a pierdut o bună oportunitate în decembrie 1989 de revenire la normalitate, prin instaurarea monarhiei, dar că „noii bolşevici” au împiedicat acest lucru. Totuşi, nu şi-a pierdut speranţa şi crede cu convingere că într-o zi ţara noastră va redeveni monarhie.

Mai puteţi citi:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

Cum poate monarhia să cucerească România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite