Producătorii vrânceni consideră aberantă acciza pusă pe ţuica ţăranilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţuica va fi impozitată
Ţuica va fi impozitată

Noua reglementare valabilă cu data de 1 septembrie 2013 prevede că şi persoanele care fac ţuică în limita a 50 de litri vor plăti impozite.

Odată cu majorarea cotei-standard a accizei pe alcool, pe care o plătesc marii producători de spirtoase, de la 1 septembrie va creşte şi cota redusă, datorată de gospodarii care fac ţuică pentru propriul consum, în limita a 50 de litri de alcool pur.

Astfel, dacă un gospodar umple damigeana de 50 de litri de ţuică la 25% alcool, el are, din punct de vedere fiscal, 12,5 litri de alcool pur pentru care va trebui să plătească echivalentul a 62,5 euro (aproximativ 275 de lei).

Potrivit preşedintelui Federaţiei Viticultorilor din Vrancea, Toader Manole, care cunoaşte din interior fenomenul, statul ar fi trebuit să facă diferenţe între producătorii de alcool şi ţăranii care fac ţuică pentru consumul propriu.

„Este o aberaţie intenţionat făcută. Ţăranii care fac rachiuri naturale din fructe sau drojdie de vin nu trebuie amestecaţi cu producătorii de alcool. Au fost puse accize din burtă, fără se respecte catalogul taxelor. În fabricile de alcool,  din 2,5 kilograme de porumb boabe se produce un litru de alcool de 96 de grade, pe când ţăranul face un litru de ţuică de 25 de grade din 7 kilograme de prune. Iar randamentul este diferit, pentru că munca în livadă este mai costisitoare”, ne-a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea.

„Ăştia, pentru un ban în plus la buget, sunt în stare să pună taxe şi pe aerul pe care îl respirăm. Nici măcar Ceauşescu nu a reuşit asta. Eu nu cred că cineva o să aibă curaj să intre în curtea amărâtului acela care face 10 kile de ţuică pentru a-i pune taxe, că îl ia ţăranul cu furca de la poartă”, ne-a spus şi Vasile Corhană, din comuna Fitioneşti-Vrancea

Potrivit Codului fiscal, orice gospodar sau operator economic implicat în fabricarea alcoolului este obligat ca, înainte de producţie, de vânzare sau de utilizarea produselor să adreseze o solicitare pentru încadrarea produselor respective din punctul de vedere al accizelor.
 

Mai puteţi citi:

FOTO-VIDEO Ţăranii care fac ţuică, „marii evazionişti” ai statului

16.000 de litri de vin şi 420 de litri de ţuică, opriţi de la vânzare de poliţişti

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite