Prinţul român care a fost părintele primului timbru din lume cu temă rugbistică. Suma uriaşă pe care a adus-o în vistieria Federaţiei Române de Rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Ghica  FOTO: Federaţia Română de Rugby
Şerban Ghica  FOTO: Federaţia Română de Rugby

A fost descendent al unei vechi familii de domnitori şi a fost o personalitate uriaşă în lumea sportului cu balonul oval.

Născut în anul 1919, prinţul Şerban Ghica, cunoscut în lumea sportului sub numele de „Bani Ghica“, a fost descendent al unei vechi familii de domnitori ai Ţării Româneşti şi Moldovei.

A fost nepotul  lui Ion Ghica, una dintre figurile marcante ale secolului al XIX-lea, fost guvernator al insulei Samos, din Marea Egee, stăpânită pe atunci de Turcia şi de două ori prim-ministru al României. Şerban Ghica a urmat Facultatea de Mine şi Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic şi a făcut şi studii de inginerie la Birmingham, în Anglia.

Dar cel mai mult el a rămas în conştiinţa iubitorilor sportului cu balonul oval drept unul dintre cei mai mari jucători de rugby pe care i-a avut ţara noastră. Avea doar 15 ani când a debutat la cea mai titrată echipă a ţării la acel moment, cu care a câştigat patru titluri de campion, iar la 18 ani juca deja în echipa naţională a României.  La aceeaşi vârstă, a participat cu echipa naţională la turneul organizat cu ocazia Expoziţiei Internaţionale de la Paris, din anul 1937, unde a fost declarat cel mai tânăr jucător al turneului. Pe timpul studiilor în Anglia, a jucat doi ani la echipa de rugby „Athletic Club“ din Birmingham.

Prinţul Ghica a ajuns preşedinte al Federaţiei Române de Rugby în anul 1943, la vârsta de doar 24 de ani, iar din această calitate a iniţiat realizarea primei emisiuni poştale româneşti numită “Rugby”, prima din lume cu această tematică. Scopul realizării acestei emisiuni era de ordin financiar, pentru atragerea de fonduri în vederea susţinerii acestui sport.

„Am reuşit să scot un timbru jubiliar pentru Federaţia Română de Rugby. Fiind filatelist de mic copil, mă pricepeam foarte bine la posibilităţile emiterii unei emisiuni jubiliare. Toată lumea râdea de mine, pentru că nu credeau că o să-mi aprobe cineva aşa ceva. Am obţinut semnătura ministrului Comunicaţiilor care tutela Poşta, l-am pus preşedinte de onoare la Federaţia Română de Rugby pe directorul Poştelor şi s-a aprobat în consiliul de miniştri, de către mareşalul Antonescu. A fost într-un tiraj de 70.000 de exemplare, valoarea timbrului fiind de 200 de lei“, povestea prinţul Ghica, cu puţin timp înainte de moarte, într-un interviu acordat unei publicaţii de sport din România.

Macheta emisiunii filatelice a fost executată de un alt rugbyst, arhitectul Ascanio Damien, iar timbrul a adus în vistieria Federaţiei Române de Rugby suma de 12,8 milioane de lei, o sumă impresionantă pentru acele vremuri. A rămas preşedinte al Federaţiei până în anul 1945, când a fost înlăturat de regimul lui Petru Groza, pentru ideile sale politice.

Coleg de celulă cu Corneliu Coposu

Trebuie menţionat că Banu Ghica a făcut la viaţa sa şi politică, lucru pentru care a pătimit mult. În 1943, tatăl său l-a recomandat personal lui Iuliu Maniu, devenind membru al Partidului Naţional Ţărănesc. Acolo s-a împrietenit cu Corneliu Coposu, cu care de altfel avea să împartă celula în închisorile comuniste de la Jilava, Văcăreşti, Aiud, Ocnele Mari, Capu Midia, Bragadiru.

După eliberarea din închisoare, Şerban Ghica s-a angajat ca inginer constructor la Buzău, oraş unde a înfiinţat o echipă de rugby de mare clasă, cu care a reuşit promovarea în primul eşalon al ţării, dar şi câştigarea Cupei României.

Şerban Ghica a murit în anul 2006, la vârstă de 87 de ani.

Şcoala Gimnazială din comuna vrânceană Sihlea, acolo unde familia Ghica a locuit şi a deţinut un frumos conac, poartă astăzi numele Şcoala „Principele Şerban Ghica şi Principesa Aristiţa Ghica”.

"serban ghica"
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite