PORTRET: Emil Onea, expert în informatica aplicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A implementat numeroase proiecte menite să vină în ajutorul comunităţii elevilor şi a cadrelor didactice, scrie cărţi şi culegeri de informatică şi colaborează cu marea companie „Google".

Născut într-o familie de învăţători din localitatea montană Andreiaşu, Emil Onea a moştenit pasiunea pentru matematică de la un unchi al său, profesor în zona Bărăganului, acolo unde şi-a început şi el activitatea didactică, prin anii '70.

Odată cu înscrierea la Facultatea de Cibernetică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, şi-a dat seama că adevărata sa vocaţie este informatica, disciplină pe care a început să o predea în 1980 la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza" din Focşani, pentru ca un deceniu mai târziu să se transfere la prestigiosul colegiu „Unirea", acolo unde se află şi astăzi.

„Întotdeauna am promovat informatica aplicată, astfel încât elevul să producă ceva cu calculatorul şi nu să se axeze doar pe probleme teoretice", mărturiseşte profesorul Onea. De altfel, acesta este şi scopul concursului de software şi pagini web, „InfoEducaţie", pe care l-a implementat în urmă cu 18 ani şi care se desfăşoară în fiecare vară în tabăra Gălăciuc, cu sprijin din partea companiei internaţionale Google.

„Cei mai mulţi dintre participanţi spun că această tabără le-a schimbat viaţa, în sensul că s-au orientat către domeniul IT în care au făcut şi performanţă", spune Emil Onea.

Iniţiatorul Didactic.ro

Profesorul Emil Onea a lansat, în urmă cu opt ani, şi proiectul „Didactic.ro", al cărui principal scop este acela de a le oferi cadrelor didactice din întreaga ţară oportunitea de a-şi împărtăşi experienţa şi de a face schimb de materiale didactice.

„Pe acest site pot fi găsite în jur de 150.000 de materiale, fie administrative, fie planuri de lecţie sau teste, dar şi reviste şcolare, ştiri şi evenimente din domeniul educaţional. În fiecare lună sunt peste un milion de vizitatori", precizează informaticianul.

Însă, atenţia sa nu s-a îndreptat doar către comunitatea profesorilor, ci şi către cea a elevilor, tocmai de aceea a înfiinţat site-ul „Olimpiade.ro", care cuprinde informaţii utile legate de tot ceea ce înseamnă concursuri şcolare, de la exemple de subiecte, până la rezultate şi articole scrise de copii talentaţi.

De asemenea, face parte, în calitate de vicepreşedinte, din comisia de organizare şi evaluare a concursului naţional „AcadNet", desfăşurat în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti.

Vreme de 15 ani, Emil Onea a fost şi inspector şcolar de informatică, perioadă în care a demarat mai multe proiecte de informatizare în mediul rural prin intermediul unor parteneriate private. Nu duce lipsă nici de abilităţi editoriale, fiind autorul unor cărţi de competeneţe digitale pentru examenul de Bacalaureat, de grafică şi HTML sau tehnologia informaţiei, precum şi a câtorva manuale şi culegeri.

Pasionat de fotografie

Emil Onea este atras nu doar de domeniul real, ci şi de cel artistic, fotografia fiind una dintre marile sale pasiuni. În acest sens a pus bazele proiectului „Educaţie prin imagine", al cărui principal scop este acela de a stimula creaţia fotografică în rândul tinerilor şi adulţilor din sistemul educaţional.

Întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte de viitor aveţi?

Aş vrea să creez un centru de resurse video pentru educatori. Mai exact, este vorba despre înregistrarea unor scurte momente de lecţie, care să poată fi folosite la clasă. De asemenea, mi-am propus să promovez folosirea resurselor free de pe internet, special construite să fie gratuite, astfel încât să nu se mai „fure" diverse programe. Nu în ultimul rând, vreau să termin de scris o carte de iniţere în tainele calculatorului, pentru copiii foarte mici.

Au fost momente când v-aţi gândit să plecaţi din ţară?

Am primit oferte foarte bune, însă mereu m-am legat de familie.

Ce-i place

Îmi plac fotografia, muzica jazz, casa şi grădina mea. Îmi place să am colaboratori deştepţi, inteligenţi şi creativi. De altfel, aceasta a fost şi cheia succesului multora dintre proiectele pe care le-am implementat. Este foarte important să ai alături oameni care ştiu să spună „Nu" atunci când trebuie şi în acelaşi timp să critice.

Ce nu-i place

Detest impostura şi prefecătoria. Nu-mi place faptul că societatea actuală distruge cu bună ştiinţă valorile şi că promovează nonvalorile.

Profil
Născut. 11 octombrie 1952, Andreiaşu
Studii. Facultatea de Matematică şi Facultatea de Cibernetică Economică
Ocupaţie. Profesor
Familie. Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite