Parlamentarii vrânceni, tot mai prosperi în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vrânceni, tot mai prosperi în criză
Parlamentarii vrânceni, tot mai prosperi în criză

Toţi cei opt aleşi din judeţ arată foarte bine financiar, conform ultimelor declaraţii de avere.

Anul 2011 a fost unul de grea încercare pentru populaţia ţării, nu însă şi pentru reprezentanţii judeţului Vrancea în Parlamentul României. Fiecare dintre ei a prosperat în plan personal.

Deputatul Nini Săpunaru

este exemplul cel mai bun. Deşi n-a fost un personaj activ în Camera Deputaţilor, acesta a compensat lipsa de vizibilitate în reprezentarea intereselor electoratului cu activităţi extraordinar de profitabile.

20 de primării la cheie

Din indemnizaţia de parlamentar acesta a încasat anul trecut 50.784 de lei, „mărunţiş" cum i-ar spune, pentru că deputatul câştigă foarte bine cu firmele sale.

Astfel, prin intermediul firmei Europroiect, unde are calitatea de asociat (49,5% cotă de participare) împreună cu tatăl şi cumnatul său, şeful PNL Vrancea a încheiat aproximativ 20 de contracte de prestări servicii cu primării din tot atâtea localităţi pentru proiectare de drumuri.

Pentru a intra pe această piaţă, deputatul a beneficiat de sprijin de la Consiliului Judeţean Vrancea, care i-a asigurat un front liber şi sigur de lucrări. Comune precum Jitia, Coteşti, Vînători, Urecheşti, Sl. Bradului, Vizantea Livezi, Jariştea, Băleşti, Păuleşti, dar şi oraşele Odobeşti, Focşani sau Consiliul Judeţean Constanţa i-au adus lui Nini Săpunaru în conturi, doar din dividende, suma de 342.219 lei.

Contracte cu statul

„Tatăl şi cumnatul meu conduc firma. Ăsta este obiectul de activitate al firmei, de a lucra numai cu statul, pentru că nu se fac proiecte de drum pentru privat"
, îşi apără poziţia deputatul vrâncean.

Tot la capitolul afaceri cu statul în 2011 stă extrem de bine şi Sorina Plăcintă, proaspăt „transferată" de la PDL la PNL. Potrivit declaraţiei de avere depuse în urmă cu numai câteva zile, Sorina Plăcintă a primit de la Senat o indemnizaţie de 50.784 de lei, însă firmele sale au beneficiat din plin de bani externi obţinuţi mai ales din contracte de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Pe firma Sorste şi Fundaţia „Zi Deschisă", Sorina Plăcintă a primit aproape 16 milioane de lei de la Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării şi Turismului, banii reprezentând partea de cofinanţare la cele 12 proiecte demarate în 2011.

Sorina Plăcintă este bogată şi în proprietăţi. Ea deţine trei case în Focşani, Timişoara şi Bucureşti şi trei terenuri în aceleaşi localităţi. Are două maşini, bijuterii şi tablouri în valoare de 80.000 de euro şi mai multe plasamente. Anul trecut, şi-a împrumutat sora cu 200.000 de euro, dar i-au fost restituite două împrumuturi făcute unor persoane fizice, de 160.000 de lei, respectiv 20.000 de lei. Are şi datorii de 1,230 milioane de euro, scadente anul viitor.

În 2011 a prosperat şi deputatul PSD Cristian Dumitrescu. Pe lângă cele şase apartamente pe care le deţine în Bucureşti şi Timişoara, plus o casă de vacanţă la Sinaia, deputatul mai deţine încă cinci terenuri, trei maşini, picturi şi bijuterii în valoare de peste 100.000 de euro.

În 2011 a încasat de la Parlament 66.860 de lei, şi 115.622 de lei de la Universitatea „Dimitrie Cantemir", condusă de soţia sa, nimeni alta decât Corina Dumitrescu, care n-a mai apucat să ajungă ministru al Educaţiei din cauza problemelor din CV.

Chiriile aduc bunăstare

Cristian Dumitrescu a mai câştigat 73.058 de lei din activitatea de notar public asociat, 64.000 de lei şi 7.800 de euro din închirierea imobilelor pe care le deţine, dar se poate lăuda şi cu cei 363 de lei pe care i-a încasat pe drepturi de autor.

Deputatul PSD Ciprian Nica are şi în 2011 venituri consistente din activitatea de notar, acesta câştigând 233.737 de lei. Totodată, Nica a mai dus acasă 12.000 de euro din calitatea sa de reprezentant în Uniunea Naţională a Notarilor Publici, tot atâţia bani luând şi de la Parlament. Deputatul are în conturi peste 600.000 de lei, dar şi trei proprietăţi. Nici fosta putere PDL nu stă rău în Parlament prin reprezentanţii săi din Vrancea.

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Răzvan Mustea, a încasat pe lângă cei 50.784 de lei de la Camera Deputaţilor încă 37.567 de lei din calitatea de profesor la Universitatea Româno-Americană.

Spaţiile comerciale pe care familia deputatului le deţine în Focşani i-au mai adus 217.653 de lei. Mustea are două case, în Ilfov şi în Bucureşti, este colecţionar de ceasuri şi bijuterii în valoare de 60.000 de euro.

______________________________

Trei aleşi cu averi „staţionare"
Ceilalţi trei parlamentari din Vrancea, PDL-istul Alin Trăşculescu şi PSD-iştii Miron Mitrea şi Angel Tâlvăr au declaraţiile de avere aproape neschimbate faţă de 2010, adică au precizat că n-au avut alte venituri din alte activităţi. Cu toate acestea, sumele acumulate în anii precedenţi fac necesară menţiunea că, cel puţin din punct de vedere financiar, stau fără grija zilei de mâine cu toţii. În ciuda eforturilor reporterilor „Adevărul", majoritatea parlamentarilor vrânceni n-au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri pentru a-şi preciza punctul de vedere referitor la informaţiile din acest articol.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite