Părinţi şi bunici din Vrancea sunt învăţăcei de gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În programul „A doua şansă" sunt înscrişi elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 60 de ani. Păstrarea sau obţinerea unui loc de muncă, dorinţa de a-şi putea ajuta copiii sau nepoţii la teme sunt motive pentru care zeci de vrânceni stau pe băncile şcolii la vârste înaintate.

În fiecare weekend, Florica Manea face naveta de la Vidra pentru a nu rata niciunul din cursurile desfăşurate la Şcoala Generală „Ioan Bazgan" din Focşani. Deşi are 55 de ani, femeia nu a absolvit decât patru clase, iar teama de a nu rămâne fără slujbă a determinat-o să se înscrie în programul „A doua şansă".

„Sunt asistent maternal din anul 2000. Când m-am angajat nu era necesară diploma de opt clase, dar acum, pentru a putea păstra copilul de care am grijă de nouă ani de zile, trebuie să termin şcoala generală.", spune Florica.

Şi Ionica Vasilescu este unul dintre beneficiarii programului. Are 35 de ani şi este în clasa a şasea, însă nu-i este ruşine să meargă la şcoală. Este motivată să înveţe, deoarece are nevoie de bani pentru a-şi putea creşte şi educa cei doi copii.

„Dacă eu n-am avut posibilitatea de merge la şcoală când trebuia, vreau să profit de această ocazie şi să le ofer o educaţie bună copiilor mei. Îmi doresc foarte mult să termin şcoala generală şi apoi chiar să mă înscriu la liceu", mărturiseşte eleva.

Cât despre Costică Ivan, acesta vine la şcoală pentru a-şi face un rost în viaţă. „M-au luat părinţii în Italia şi n-am mai terminat opt clase. Dacă n-ai carte nu te primeşte nimeni, de aceea m-am hotărât să stau din nou pe băncile şcolii", spune tânărul de 18 ani.

Profesorii, mulţumiţi de elevi

Profesoara de istorie, Veta Bălescu vine în fiecare weekend cu plăcere şi entuziasm la clasă. „Îmi place să mă ocup de aceşti elevi, care practic sunt de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, deoarece sunt serioşi, receptivi şi implicaţi. Lecţiile pe care le predau sunt bazate foarte mult pe dialog ", spune profesoara.

Lipsa banilor ar putea întrerupe programul

Tiberiu Dima, directorul Şcolii „Ion Bazgan", unde programul se desfăşoară de patru ani încoace, spune că lipsa de fonduri pune în pericol derularea proiectului care ar putea fi întrerupt în noul an şcolar. În prezent, în Vrancea „A doua Şansă" se mai desfăşoară la şcolile din Mărăşeşti şi Chiojdeni.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite