Omul care a adus Galbena de Odobeşti pe piaţa din România. A ajuns acum unul dintre vinurile cel mai des contrafăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Pogorevici, unul dintre cei mai reputaţi oenologi din România, a făcut parte din echipa de cercetători care a realizat selecţia în masă a celebrului soi de vin Galbena de Odobeşti.

La 85 de ani împliniţi, oenologul Gheorghe Pogorevici este considerat unul dintre reputaţii specialişti din viticultura românească. Basarabean la origini şi fiu de preot, specialistul a ajuns în Vrancea în anul 1944, în timpul războiului, când încă actuala Republică Moldova mai era în corpul României.

A urmat Şcoala Medie Tehnică de Viticultură şi Vinificaţie din Odobeşti, socotită pe atunci de mare prestigiu pe plan european, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În ciuda mediilor mari şi a pregătirii sale, nu a primit recomandare să meargă mai departe la facultate din cauza originilor sale „nesănătoase", tatăl, bunicul şi străbunicul fiind toţi preoţi.

„Am ajuns profesor de ştiinţe naturale în comuna Andreiaşu de Sus, la o şcoală elementară. Gândul meu era însă la facultate. Funcţionau atunci şi facultăţi la fără frecvenţă, dar spre ghinionul meu am fost luat la oaste, în armată. Iniţial, armata trebuia să fie de doi ani, dar s-a mai prelungit cu un an. A fost un calvar pentru mine. Voiam să-mi fac datoria faţă de ţară, dar în acelaşi timp îmi părea rău că pierd timpul. Colegii mei de liceu erau anul trei de facultate, eu eram anul trei de armată. După eliberare, în 1954, mi s-a dat voie să merg la studii şi am fost admis al doilea la Institutul Agronomic din Bucureşti,", ne spune Gheorghe Pogorevici. 

A fost perioada în care şi-a aprofundat cunoştinţele din liceu în domeniul viticulturii.Timp de două decenii a îmbinat cu succes cercetarea ştiinţifică cu activitatea practică în domeniul viti-vinicol, la trustul de stat din Odobeşti, unde a parcurs toate funcţiile, iar din 1979 până în 1985 a fost cercetător principal la Staţiunea Experimentală Obobeşti.

Soi milenar

În această perioadă a făcut parte din echipa care au realizat selecţia în masă a celebrului soi Galbenă de Odobeşti, soi pur românesc, care a făcut cunoscută în toată lumea localitatea vrânceană omonimă.

Împreună cu mai mulţi cercetători a studiat acest soi de mare producţie şi a oferit date spre analiză Institutului de Cercetări de la Valea Călugărească, care coordona activitatea de cercetare în domeniul viticulturii şi vinificaţiei, inclusiv pe linia descoperirilor ştiinţifice în procesul de producţie.

image

“Galbena de Odobeşti este un soi milenar românesc, valoros, bine aclimatizat în podgoria Odobeşti. Este un vin superior sec, de consum curent, cu aciditate ridicată, fără efecte nocive asupra sănătăţii.  Soiul se împarte la rândul lui  în mai multe varietăţi, iar Galbena de Odobeşti mi-a plăcut cel mai mult într-un sătuc numit Căpătanu, nu departe de Odobeşti. I-am spus Galbena de Căpătanu, pentru că acolo a fost creat un soi cu struguri foarte mari, cu boaba aurie, de mare producţie”, ne mai spune Gheorghe Pogorevici.

Potrivit oenologului, în perioada când îşi desfăşura activitatea la Staţiunea de Cercetare suprafaţa cultivată cu Galbenă de Odobeşti se apropia de o mie de hectare, din cele peste 25.000 de hectare existente în cel mai mare bazin viticol al ţării, iar producţia era în medie de 15.000 de kilograme la hectar, chiar şi mai mare, în funcţie de densitate, vârstă şi de numărul de ochi la vie care se lasă, specialistul povestindu-ne pe larg despre fiecare din aceste situaţii.

image

Galbena de Odobeşti este un vin care se consumă în general tânăr, în primul an de viaţă, până să ajungă la maturitate.

Doar 150 de hectare de Galbenă de Odobeşti În zilele noastre, Galbena de Odobeşti este întâlnită din ce în ce mai rar în sticlele cu vin din comerţ. Chiar dacă pe etichetă figurează celebra denumire din podgoriile Vrancei, în sticle găseşti tot felul de falsuri. 

În Vrancea se apreciază că mai sunt 150 de hectare cultivate cu Galbenă de Odobeşti, dar  stupefiant este că deşi producţia de vin din Galbenă este estimată  la doar 300 de tone pe an, pe piaţă se vând anual, sub celebra denumire, mii de tone de vin.

Producătorii au lansat Golden de Odobeşti, menit să înlocuiască în mintea cumpărătorului celebrul soi de vin, însă în realitate nu are nicio legătură cu soiul autentic Galbenă. 

Este bine de ştiut că doar acele sticle de Galbenă cu holograma Denumire de Origine Controlată conţin sigur vinul din acest soi, pentru că sunt verificate şi supravegheate de specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi Produse Vitivinicole. 

Doctor în agronomie

În anul 1980, în plină putere intelectuală, Gheorghe Pogorevici a  devenit doctor în agronomie, studii pe care spune că le-a finalizat cu zece pe linie. Specialistul a continuat să lucreze în domeniul pe care l-a iubit şi la care ţine în continuare la fel de mult şi după Revoluţia din 1989. Din 1988 şi până în anul 2004 a fost director tehnic şi consilier tehnic la Veritas Panciu, unde s-a fabricat renumita şampanie. "Nu a existat rând de vie pe care să nu fi trecut în aceşti ani. Şi la Odobeşti, şi la Panciu am obţinut producţii ridicate, de calitate superioară. Cu vinurile produse de noi am obţinut medalii la concursurile naţionale şi internaţionale", se mândreşte Gheorghe Pogorevici.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite