GALERIE FOTO Deszăpezirea în Vrancea costă cât asfaltarea a zece kilometri de străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma Vega Galaţi şi-a trimis cele mai multe maşini la Focşani
Firma Vega Galaţi şi-a trimis cele mai multe maşini la Focşani

În urma suplimentării contractelor firmelor care s-au ocupat de deszăpezire pe drumurile naţionale şi judeţene, costurile finale ale lucrărilor vor depăşi trei milioane de euro.

Vrancea a fost alături de Buzău judeţul cel mai afectat ca urmare a căderilor masive de zăpadă din ultimele două săptămâni. De această situaţie au profitat însă din plin firmele care s-au ocupat de acţiunea de deszăpezire, atât cele care aveau deja încheiate contracte pentru întreţinerea drumurilor publice, cât şi alte firme chemate în ajutorul societăţilor care s-au dovedit incapabile să asigure viabile drumurile, aşa cum s-au asigurat prin contract.

Maşini care au rămase blocate în nămeţi

CLICK aici pentru imagini

Pe drumurile judeţene, care măsoară 595 de kilometri, în ultimii ani câştigătoarea constantă a licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Vrancea a fost societatea Sotirex, firmă în spatele căreia se află consilierul judeţean Victor Roman, vicepreşedinte al PSD Vrancea şi unul dintre oamenii de încredere al baronului Marian Oprişan.

Consilierul judeţean Victor Roman conduce din umbră Sotirex

Contractul pentru iarna 2011-2012 câştigat de Sotirex este de 2,7 milioane de lei, dar în mod categoric costurile vor creşte ca urmare a intervenţiilor din ultimele zile. Societatea Sotirex este condusă în acte, din 2005, de Angela Munteanu, o fostă angajată şi asociată în mai multe firme cu omul de afaceri Victor Roman.

Acesta a avut nevoie de Angela Munteanu ca paravan, pentru a evita conflictul de interese, dată fiind calitatea sa de consilier judeţean, situaţie care nu l-a împiedicat însă să obţină zeci de lucrări cu bani publici în judeţul vecin Bacău.

CITIŢI ŞI: Oprişan dă liber primarilor la contracte în regim de urgenţă pentru deszăpezire

Numai în anul 2010, firma Sotirex a avut contracte în valoare de aproximativ zece milioane de euro cu primării din Vrancea, pentru lucrări de asfaltare, deszăpezire sau alte prestări de servicii. În ce priveşte contractul de deszăpezire, firma Sotirex s-a văzut în ultimele două săptămâni de iarnă depăşită de situaţie, cele 29 de utilaje cu care a acţionat pe drumurile judeţene dovedindu-se ineficiente.

Este şi motivul pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a tot insistat pe instituirea stării de urgenţă în Vrancea, pentru a putea aduce în judeţ 111utilaje de deszăpezire din mai multe judeţe ale ţării, astfel încât să fie atribuite contracte fără licitaţie publică.

Şi de această dată, beneficiari ai fondurilor publice sunt personaje apropiate baronului de Vrancea. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a trimis de la Regia de Drumuri şi Poduri 8 utilaje în Vrancea iar firma Vega Galaţi, aparţinând omului de afaceri Corneliu Istrate, care câştigă pe bandă rulantă contracte pe bani grei în Vrancea, sprijină autorităţile cu 51 de utilaje.

Din bani publici, de pe urma deszăpezirii, se va înfrupta şi firma Podgoria din Coteşti, aparţinând unui omului de afaceri vrâncean Vasile Bută, trimis în judecată de DNA într-un dosar complementar de corupţie în care este judecat şi Marian Oprişan.

GALERIE FOTO-VIDEO Focşaniul, paralizat de zăpadă

Alte firme care au pus la dispoziţie utilaje sunt SC Consalt River Grup SRL Comăneşti Bacău, SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, SC Tracor Constrans SRL Bucureşti, SC Tantrat SRL Galaţi, SC Marcoluc SRL Suraia. Firmele amintite, vor încasa bani frumoşi de pe urma deszăpezirilor, proporţional cu lucrările prestate.

Atât Consiliul Judeţean Vrancea, cât şi Consiliul Local Focşani au alocat fiecare câte 1,1 milioane de lei pentru lucrările suplimentare faţă de contract efectuate până acum. Cei 2,2 milioane de lei nu vor fi însă suficienţi pentru achitarea notei de plată, astfel că la nivelul Consiliului Judeţean Vrancea a fost întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează alocarea dea bugetul statului a sumei de 3,5 milioane de lei pentru localităţile vrâncene afectate de ninsorile abundente din această iarnă.

40 de utilaje suplimentare în Focşani pentru scoaterea zăpezii din oraş

În total, costurile deszăpezirii doar pentru drumurile judeţene se vor cifra la aproximativ 8,5 milioane de lei.

GALERIE FOTO-VIDEO Focşaniul îngropat în zăpadă,dar viaţa îşi urmează cursul

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea spune că este mulţumit de modul cum a acţionat Sotirex-ul pe drumurile judeţene.

"Noi am tratat problema cu seriozitate şi responsabilitate. Au fost momente în care firma nu şi-a putut face treaba din cauza faptului că drumurile naţionale au fost blocate şi utilajele noaste nu au avut acces către localităţile afectate, dar am încercat să păstrăm drumurile judeţene deschise tot timpul", apără Oprişan firma Sotirex.

În schimb, oamenii spun altceva. „Sunt din Păuneşti şi comuna noastră a fost parcă blestemată să stea cu drumurile închise. Am fost izolaţi de restul lumii doar prin faptul că cei responsabili cu deszăpezirea nu au băgat un utilaj. Sunt sigur că băieţii deştepţi şi-au făcut pe această deszăpezire bani de campanie electorală", spune Mihăiţă Poenaru, localnic.

Deszăpezirea îl scoate din pepeni pe primarul Focşaniului

La Focşani, nu a existat un contract cu o firmă specializată, deszăpezirea fiind făcută cu Direcţia de Dezvoltare şi Servicii Publice, societate aflată în subordinea Primăriei. Abia când edilii au văzut că nu pot face faţă asediului zăpezii au apelat la firme din afara judeţului pentru a trimite utilaje la Focşani, care lucrează şi în prezent pentru scoaterea zăpezii din oraş.

VIDEO: Prefectul Hornea spune că în Vrancea sunt 23.000 de oameni izolaţi, preşedintele Consiliului Judeţean a numărat 41.234 de persoane izolate

Cea mai grea iarnă din mandatul primarului Bacinschi l-a făcut pe acesta să cedeze nervos de mai multe ori, după ce chiar şi şeful său pe linie de partid, Marian Oprişan, i-a cerut să-şi dea demisia dacă nu se pune pe treabă.

Focşănenii spun că primarul este depăşit de situaţie. „Este inadmisibil ca după atâtea săptămâni de când a venit zăpada să fie deszăpezite doar câteva străzi. Este un lucru trist când noi stăm cu gunoiul la nas iar alesi locali stau bine mersi şi numără bani din contractele de deszăpezire date bineînţeles în interesul lor şi nu al cetăţeanului", crede focşăneanul Marius Ciupercă.

Umbrărescu, regele drumurilor naţionale

În privinţa celor 513 kilometri de drumuri naţionale, acestea de află în administrarea Companiei Naţionale de Drumuri, fiind încheiat un contract multianual de deszăpezire şi combatere a poleiului, valabil pe o perioadă de patru ani, pentru zona Moldova, cu firma UMB Spedition, aparţinând „regelui asfaltului" Dorinel Umbrărescu.

VIDEO: Primarul Bacinchi stă prost cu nervii

VIDEO Consilierul Dănuţ Popoiu, deranjat că primăria întâi plăteşte şi apoi deszăpezeşte

Pentru județele Iași, Neamț, Bacău și Vrancea, contractul multianual, care expiră la 15 martie 2012, a fost în valoare de 85 milioane lei. Ținând cont de rata inflației și taxa pe valoare adăugată, suma a fost actualizată la 122 milioane lei. Doar pentru iarna 2011-2012, UMB Spedition va încasa pentru deszăpezirea din Vrancea, conform oficialilor de la Drumuri Naţionale, peste cinci milioane de lei.

Ultima factură decontată a fost cea pentru luna decembrie 2011, când în conturile firmei au intrat 1,2 milioane de lei. Un calcul sumar arată că deszăpezirea celor peste 1000 de kilometri de drumuri judeţene şi naţionale vor toca din bugetul judeţului aproximativ 14 milioane de lei, respectiv peste 3.000.000 de euro, ceea ce înseamnă echivalentul a mai bine de zece kilometri de străzi asfaltate.

Autorităţile vrâncene, în speţă Prefectura şi Consiliul Judeţean s-au declarat nemulţumite de modul cum au acţionat la deszăpezire utilajele UMB. Din cele 20 de utilaje mari pe care UMB ar fi trebuit să le trimită pe drumurile naţionale din Vrancea, potrivit contractului, în primele zile ale viscolului în teren se aflau doar opt utilaje.

Compania Naţională de Drumuri s-a văzut nevoită să trimită utilaje suplimentare pentru a acţiona pe drumurile naţionale din judeţ, iar UMB se va alege cu o amendă importantă pentru faptul că nu şi-a respectat contractul.

„Consider că firma care a câştigat licitaţia pentru serviciul de deszăpezire, respectiv UMB, a fost depăşită. Au fost sectoare de drumuri naţionale unde oamenii au stat blocaţi în zăpadă şi nu au fost suficiente freze care să fie trimise în teren pentru a remedia problemele. De nenumărate ori s-a solicitat intervenţia firmei care asigură deszăpezirea, iar ultima soluţie găsită a fost aceea să cerem sprijin tot de la stat, mai exact de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi. Ni s-au trimis autofreze de la Secţiile Naţionale de Drumuri din Bacau, Iaşi, Bârlad, Vaslui şi Piatra Neamţ, Bacău şi din alte colţuri ale ţării", a declarat Sorin Hornea, prefectul judeţului Vrancea.

Firma consilierului judeţean Victor Roman a vândut sare de 300.000 de lei, pentru deszăpezire, Primăriei Bacău

Oameni morţi de frig

Tributul iernii a fost plătit şi de oameni, care fie şi-au pierdut viaţa, fie au suferit de pe urma gheţii. Conform Ministerului Sănătăţii, patru persoane au murit din cauza hipotermiei în judeţ. De asemenea, la Spitalul Judeţean zeci de pacienţi sunt internaţi cu mâini şi picioare rupte din cauza alunecărilor pe gheaţă.

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite