FOTO VIDEO Principesa Margareta, Principele Radu şi ambasadorul SUA Hans Klemm, primire călduroasă în Gara Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alteţele Regale celebrează centenarul marilor bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, printr-un traseu al recunoştinţei efectuat cu trenul regal.

Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, şi ambasadorul SUA Hans Klemm s-au aflat astăzi, pentru câteva minute, la Focşani, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, pe 11 iulie 1917, când a început prima bătălie la Mărăşti din Primul Război Mondial.

Familia Regală face un traseu al recunoştinţei, cu trenul regal, cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, iar acest traseu a început din Gara Focşani. Alteţele Lor Regale au fost aşteptate în Eurogară de foarte mulţi oameni, purtând în mână steguleţe tricolore sau fotografii cu Regele Mihai, iar autorităţile au fost reprezentate la eveniment de primarul Cristi Misăilă.

Pe peronul Gării Focşani s-a intonat imnul naţional al României, urmat de imnul regal, iar după ce s-au salutat cu oamenii, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au urcat în tren şi au plecat către Mărăşeşti. Familia Regală a luat parte la Mausoleul din Mărăşeşti la o ceremonie de depunere de flori, acelaşi lucru întâmplându-se şi la Mausoleul de la Mărăşti.

image

A doua oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara din Adjud, la ora 15.30 apoi la ora 16.20 Alteţele Regale vor poposi în Gara din Oneşti, la ora 16.20. În finalul zilei, Familia Regală se va afla la Cimitirul Eroilor din Oituz, la ora 16.50, pentru a depune flori, într-o ceremonie solemnă, în memoria ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă.

Bătălia de la Mărăşti (11-19 iulie 1917) a rămas drept una dintre cele mai importante acţiuni militare româneşti din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a fost condusă de generalul Alexandru Averescu, sub comanda Regelui Ferdinand I, comandantul suprem al Armatei Regale române. Operaţiunea militară a durat opt zile şi a reunit Armata Română şi Armata Rusă într-o operaţiune ofensivă împotriva Armatei a 9-a Germane.

Bătălia de la Mărăşeşti (6-16 august 1917) este considerată astăzi cea mai importantă acţiune militară românească din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a durat zece zile şi a lăsat în memoria societăţii româneşti legenda actelor de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat şi generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansată legendara expresie „Pe aici nu se trece”!

La 28 septembrie 1916, a început bătălia de la Oituz. Prima confruntare militară de la Oituz a stat sub comanda generalilor Constantin Prezan, Eremia Grigorescu şi Nicolae Sinescu şi a fost una dintre cele mai curajoase acţiuni militare româneşti în Primul Război Mondial. Operaţiunea a durat şaisprezece zile şi a vizat împiedicarea Armatei a 9-a Germane de a forţa Munţii Carpaţi şi de a pătrunde în Valea Siretului.

A doua bătălie de la Oituz a început în ziua de 28 octombrie 1916, a fost plasată sub comanda generalului Eremia Grigorescu şi a durat cinci zile. A treia bătălie de la Oituz s-a desfăşurat în zilele de 26 iulie – 9 august 1917, sub comanda generalului Gheorghe Văleanu.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite