FOTO VIDEO Paradă la Focşani, de Ziua Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autospecialele ISU au defilat pe străzi
Autospecialele ISU au defilat pe străzi

Focşănenii i-au aplaudat astăzi pe pompieri în Piaţa Unirii, acolo unde au fost organizate o serie de activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Aniversare a ISU Vrancea.

Autorităţile au decis să închidă Bulevardul Unirii astăzi, pentru manifestările dedicate zilei aniversare a  ISU Vrancea, care pentru prima dată se sărbătoreşte pe 23 iulie.

Este o dată cu profunde semnificaţii pentru pompieri, după cum au precizat vorbitorii prezenţi la momentul de sărbătoare de astăzi.

„Astăzi la 23 iulie anul 1862, a decis ca aşa precum comanda Focşanilor de dincolo de Milcov se găseşte pusă pe picior de disciplină şi în bună regulă să se dea şi Focşanilor de dincoace de Milcov tot sub îngrijirea domnului căpitan Dimitrie Petrov, comandirul pompierilor de dincolo, ca să o reguleze după instrucţiile ce are de la superiorii Domniei Sale. Cu aceasta însă ca ţinerea ei până la finele anului să se urmeze numai cu fondurile prevăzute prin bugetul acestui an, nefiind putinţă de, cheltuieli mai mari peste cele prevăzute",  se preciza în Jurnalul Consiliului Municipal al oraşului Focşani, referitor la unificarea Comenzii de foc. Documentul era semnat de M. Ionescu, N. Hagi Neculae şi D. Fotescu, membrii municipalităţii unite a oraşului Focşani.

Anterior acestei date, existau două comenzi de pompieri: una în Focşanii Moldoveni, ţinutul Putna şi cealaltă în Focşanii Munteni, ţinutul Râmnicul Sărat.

La 9 septembrie 1859, în timpul uneia dintre şedinţele Comisiei Centrale, Mihail Kogălniceanu a prezentat moţiunea referitoare la unificarea celor două oraşe surori, în care evidenţiază consecinţele nefaste ale existenţei nefireşti a două Municipalităţi, două Poliţii, două Şcoli şi a tot atâtea Comenzi de pompieri. În opinia sa, unificarea oraşului Focşani nu se putea face fără unificarea acestor instituţii. Acest deziderat avea să fie îndeplinit peste aproape trei ani, la 23 iulie 1862, când Ministeriul din Intru a dat Ordonanţa nr. 1548, în baza căreia, în urma unificării celor două unităţi de dincoace şi dincolo de Milcov, comandant unic a devenit căpitanul Dimitrie Petrov. În aceeaşi zi, se dădea publicităţii Jurnalul menţionat.

După ce la 23 iulie 1862 s-a parafat unirea celor două unităţi de pompieri de dincolo şi dincoace de Milcov, la finele aceleiaşi luni, ministrul de interne N. Lahovan trimitea mulţumiri municipalităţii Focşani „pentru că, în fine, aţi intrat pe adevărata cale de unificare”.

Deşi despărţite din punct de vedere administrativ, de-a lungul timpului, între cele două Comenzi de pompieri se regăsesc multiple asemănări, atât în ceea ce priveşte modul de organizare în interiorul subunităţilor, cât şi în privinţa manierei de intervenţie şi de gestionare a activităţii de prevenire a  incendiilor.

Datorită contactului neîntrerupt dintre ostaşii focului şi populaţie, concretizat nu doar în intervenţiile de stingere a incendiilor, ci şi în colaborarea cu meseriaşii care întreţineau tehnica din dotarea lor, pompierii şi-au menţinut respectul şi popularitatea în rândul cetăţenilor. 

În semn de respect şi apreciere pentru cei care au marcat aceste evenimente istorice, data de 23 iulie a fost desemnată Ziua Aniversară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 179 din 23 decembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 6 din 7 ianuarie 2014.

I.S.U. Vrancea este a doua structură la nivel naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă care a primit, în urma demersurilor efectuate, recunoaşterea oficială a unei zile aniversare.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite