FOTO VIDEO Ambasadorul României în Italia, în mijlocul compatrioţilor din Roma de sărbătorile pascale: „Unitatea este principiul care coagulează o comunitate“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în Italia, Excelenţa Sa George Gabriel Bologan, a participat alături de enoriaşii români din diaspora italiană la ceremoniile religioase catolice şi greco-catolice. Duminica trecută, credincioşii de rit catolic au sărbătorit Paştele iar cei de rit ortodox şi greco-catolic, Floriile. La slujba de Florii, de la biserica SS. Salvatore Alle Coppella, din Roma, ambasadorul a adresat un mesaj tuturor românilor din Italia.

Peste 100 de credincioşi români ortodocşi şi greco-catolici s-au rugat de Florii în Biserica SS. Salvatore Alle Coppella, de rit bizantin, împreună cu duhovnicul acestora, preotul Daniel Paul Vereş, de origine din Şimleul Silvaniei. Ceremonia a cuprins sfinţirea ramurilor de măslin, împărtăşania şi binecuvântarea tuturor celor prezenţi.

Imagine indisponibilă

În primele rânduri s-au putut observa membrii Asociaţiei ”Arte e curiosita ... e non solo”, îmbrăcaţi în costume tradiţionale din toate zonele ţării şi care au slăvit pe Iisus, alături de toţi cei prezenţi, înlocuind un adevărat ansamblu coral. În predica sa, părintele Vereş a pus accentul pe unitatea românilor, curăţenia sufletească, iubirea dintre semeni, cu o eleganţă şi un stil aparte a celebrării religioase, aşa cum a remarcat şi Excelenţa Sa, Ambasadorul României la Roma, George Gabriel Bologan, care a participat la slujbă cu multă smerenie.

„Virtuţile ne ajută să contrabalansăm fragmentarea societăţii”

Ex.S. George Gabriel Bologan a punctat, în mesajul domniei sale, diversele probleme cu care se confruntă societatea actuală şi comunităţile de români din Italia. Acesta a mai spus că nu contează dacă-s Paştele sau Floriile, ci e mult mai importantă unitatea comunităţii şi înţelegerea adevăratei semnificaţii a Paştelui, dar şi a mesajului Învierii Domnului.

”Nu contează dacă în biserică ne iubim, iar în afara ei ne dezbinăm”, a punctat acesta.  ”Este foarte important să ne avem unii pe alţii, pentru că aşa e firesc. Unitatea este un principiu pe care îl aduc deseori în discuţii, în întâlnirile cu compatrioţii mei. Trăim, din păcate, situaţii în care se fisurează şi comunitatea, şi societatea. Nu e suficient ca în biserică, să zicem, să ne iubim unul cu altul şi în viaţa de zi cu zi să apară o incoerenţă. Unitatea este principiul care coagulează o comunitate”, a spus ambasadorul. Ex.S. George Bologan a mai reliefat şi rolul bisericii şi relaţia dintre biserică şi comunitate.

Imagine indisponibilă

Această relaţie este una foarte importantă pentru că dă omului un sens şi cultivă virtuţi. ”Ceea ce instituţiile statului nu pot face, poate face biserica. Colaborarea este benefică. Preoţii şi biserica cultivă virtuţile, virtuţi care ne ajută să contrabalansăm acea fragmentare a societăţii, să oferim o alternativă sănătoasă”, a spus în introducere ambasadorul.

Fiecare este un ambasador al României

În călătoriile sale de-a lungul Italiei, Ambasadorul României în această ţară, Ex.S. George Bologan a constatat diverse probleme cu care se confruntă comunităţile şi a încercat să le desluşească  şi să le rezolve cât i-a stat în putinţă. Domnia sa a nuanţat faptul că pacea socială nu se poate obţine dacă nu împărtăşim trăirile frumoase din biserică şi nici dacă nu promovăm frumosul.

”Rolul Paştelui, al creştinismului, al intrării lui Iisus în Ierusalim este cel care răspunde la sufletul bolnav al societăţii”, a mai transmis Excelenţa Sa. Pentru ca mesajul să aibă un impact şi mai puternic, lângă ambasador a fost adusă, de către preot, preşedinta Asociaţiei ”Arte e curiosita”, vrânceanca Anna Nuţu, o tânără speranţă a societăţii şi comunităţii românilor din Italia, Erminia Lutu care, la doar 15 ani, învaţă să zboare la propriu la o şcoala de aviaţie.

Imagine indisponibilă

Excelenţa Sa nu a uitat nici de Centenarul Marii Uniri şi a insistat pe unitate şi asumarea responsabilităţii fără să stea nimeni deoparte, fără laşitate şi fără ipocrizie. ”Să nu aşteptaţi să vă facă alţii ceea ce putem face noi. Purtarea în lume a frumosului, aşa cum e rugăciunea după împărtăşanie, sunt elementele frumoase ale creştinismului. Dacă noi transmitem aceste lucruri în lumea în care trăim şi lumea va fi mai frumoasă.

Imagine indisponibilă

La 100 de ani de la Unire îmi doresc ca membrii comunităţii noastre să fie în continuare admiratorii celor care au făcut Unirea de la 1918. Fiecare este un ambasador al României. Îmi doresc nu un patriotism de formă, nu să fluturăm drapelul doar când şi când, ci să fim patrioţi prin ceea ce trăim, Aceste trei culori să fie împletite în viaţa noastră prin responsabilitate, în onoare şi în demnitate”, a rostit spre final Ex.S. George Gabriel Bologan, urând tuturor ”Sărbători cu pace!”.

Imagine indisponibilă
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite