FOTO Familia Sărăcuţu, şase suflete în căutarea unui acoperiş deasupra capului după ce casa le-a fost mistuită de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Sărăcuţu îşi ţine în braţe micuţul de doar 1,6 ani
Rodica Sărăcuţu îşi ţine în braţe micuţul de doar 1,6 ani

Doi adulţi şi patru copii îşi duc traiul de azi pe mâine într-o cămăruţă de nici zece metri pătraţi, pusă la dispoziţie de Primăria Răcoasa, din judeţul Vrancea.

În toamna anului trecut, o gospodărie unde îşi ducea viaţa liniştită o tânără familie din comuna Răcoasa a fost mistuită de un incendiu. În mai puţin de o oră, casa familiei Sărăcuţu a ars complet, cu bunuri cu tot, înainte de a ajunge pompierii, din locuinţa modestă, dar bine întreţinută de altădată rămânând în picioare doar o grindă, ca singură mărturie a faptului că a existat odată o casă.

„Soţul meu era la muncă, eu eram la o vecină să o ajut la muncă, iar copiii erau singuri acasă. Nu ştim cum s-a întâmplat de a luat foc, dar am tras sperietura vieţii când am văzut casa în flăcări şi copiii pe nicăieri. Am crezut că i-am pierdut, că sunt arşi în casă. Noroc că au ieşit la timp din casă şi astăzi mă pot bucura de ei”, ne spune Rodica Sărăcuţu, de 26 de ani, mamă a patru copii, cel mai mare având şapte ani.

Rămaşi fără acoperiş deasupra capului, cei şase membri ai familiei Sărăcuţu au găsit sprijin la reprezentanţii administraţiei locale, care le-a oferit, pentru moment, o căsuţă părăsită, astfel încât să poată să treacă de sezonul rece. Cu mici reparaţii, adăpostul a devenit oarecum locuibil.

Şase oameni, două paturi, zece metri pătraţi

Astfel,  într-o cămăruţă de cel mult 10 metri pătraţi îşi duc viaţa, de mai bine de patru luni, cei doi adulţi şi patru copii, rămaşi săraci lipiţi pământului.

„Soţul meu lucrează la o fermă din comună şi din banii câştigaţi de el şi din alocaţiile copiilor ne ducem traiul greu. Cu banii ne ajungem doar cât să ne hrănim, nici vorbă să putem să facem vreo economie să putem să ne construim de la zero o altă locuinţă. Copiii sunt mici, le trebuie şi lor îmbrăcăminte şi încălţăminte. Am o fată, Andreea, de şapte ani, care este la şcoală, Marian are şase ani şi merge la grădiniţă, Mara are trei ani iar Ionuţ doar un an şi şase luni. Ne-au mai ajutat vecinii cu haine, dar ne este foarte greu", se plânge Rodica Sărăcuţu, avându-l în braţe tot timpul pe Ionuţ, care nu pare să priceapă ce se întâmplă în jurul lui.

În ziua când i-am vizitat acasă la ei, capul familiei, Gabriel, era plecat la muncă, iar copilul cel mai mare, Andreea, era la şcoală.

În cămăruţa răcoroasă, care nu pridideşte să se încălzească din cauza gerului de afară, în ciuda faptului că focul din sobă era alimentat continuu, Marian şi Mara zăboveau sub pătură şi se bucurau de privilegiul de a putea urmări un film de desene animate la televizor.

Crăciun fără Moş Crăciun

Practic televizorul este singura lor bucurie, pentru că, aşa cum ne-au spus, Moş Crăciun i-a ocolit la sfârşitul lunii decembrie, mama explicându-le că micuţa lor căsuţă se află la capătul satului şi „moşul”, bătrân şi gârbovit, nu a reuşit să învingă troienele.

„De la grădiniţă am primit o pungă cu dulciuri, pe care le-am împărţit cu fraţii mei”, a fost răspunsul lui Marian, pe al cărui chip se putea citi o tristeţe fără margini.

Oala cu fasole care fierbea pe gura sobei le asigură hrana pentru încă o zi-două, fasolea şi cartofii fiind alimentele de supravieţuire pentru cei şase.

„Am mai primit nişte carne de Crăciun, am mâncat şi carne, nu zic nu, dar baza la noi este fasolea. Şi asta-i scumpă, că o cumpărăm, pentru că nu avem pământ să-l muncim”, spune Rodica.

O căsuţă nouă, poate la primăvară

Cât despre problema unei viitoare locuinţe, Rodica spune că a identificat în comună o casă de vânzare. „Este cineva care vinde aici o gospodărie. Cere 15.000 de lei pe ea, dar eu nu am nici 15 lei în casă. Poate voi găsi înţelegere la primărie, să ne ajute şi pe noi”, nădăjduieşte Rodica.

Conducerea Primăriei Răcoasa spune că aşteaptă venirea primăverii, pentru a putea da un ajutor mai consistent acestei familii.

„Ajutorul pe care l-am dat până acum a fost oarecum provizoriu, să poată să stea şi ei undeva în iarna asta. La primăvară, încercăm să construim o căsuţă cu două camere. O să cerem ajutorul şi mai sus, că e păcat ca nişte oameni tineri să nu aibă şi ei locul lor, unde să tragă“, ne-a spus Vladimir Sebastian Păun, primarul comunei Răcoasa.

Mai puteţi citi:

Drama unei familii gorjene care luptă cu boala şi cu sărăcia: „Nu avem bani nici de mâncare. Copiii pleacă plângând la şcoală“

Povestea lui Alex şi a frăţiorilor lui, copii care nu l-au văzut niciodată pe Moş Crăciun

Povestea impresionantă a unui copil sărman, premiant, transpusă digital de bibliotecarul unei comune din Vrancea 

Cea mai frumoasă poveste de viaţă: şapte ţigani sărmani din Vrancea le dau lecţii de omenie tuturor românilor

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite