FOTO-VIDEO Cine caută raiul pe pământ îl găseşte la Lacul Negru
0Lacul Negru sau ”lacul cu plămână”, cum mai este cunoscut, după numele popular al unei plante cu proprietăţi terapeutice, se afla într-o rezervaţie naturală situată pe versantul sud-estic al culmii Dealului Negru.
Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată în anul 2000 şi reprezintă o zonă montană cu văi, cheiuri (Cheile Nărujei I), luciu de apă (Lacul Negru), turbării şi pajişti. Zona adăposteşte o mare varietate de floră şi faună specifică lanţului muntos al Subcarpaţilor de Curbură.
Punctul central al acestei arii protejate îl constituie Lacul Negru, remarcabil prin turbăria activa care-i acoperă jumătate din luciul de apă. Situat la altitudinea de 1250 m, lacul are o suprafaţă de un hectar şi o adâncime maximă de 7,5 m. Habitatele specifice turbăriilor montane alpine conferă unicitate acestui sit şi adăpostesc elemente de flora şi faună, deosebite, o serie de specii relicte, endemice sau de interes comunitar.
De asemenea foarte important este faptul că în acest sit au fost identificate numeroase specii de floră şi faună endemice sau de interes comunitar precum roua cerului, plămâna, bumbacartta, tritonul de munte, salamandra.
Accesul la lac se face prin DJ 205D Focşani – Nistoresti – Herăstrău şi apoi pe drumul forestier din lungul Văii Narujei până în zona bazinului de recepţie “Izvoarele Narujei”. În apropierea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stâng al Narujei, un traseu turistic marcat cu cruce roşie care duce la Lacul Negru.
Mai puteţi citi:
Lepşa, locul în care s-a născut „Mioriţa“
Imagini cu obiective turistice din Focşani, pe Google Maps