Costică Neagu este omul care scoate la lumină opera lui Simion Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape două decenii, profesorul focşănean scoate la lumină opera savantului supranumit "părintele geografiei moderne"

Ca mulţi alţi oameni de litere din Vrancea, profesorul Costică Neagu este considerat un reper pentru cultura acestor locuri.

Este omul care şi-a dedicat ultimele două decenii din viaţă punerii în valoare a operei savantului vrâncean născut la Soveja, Simion Mehedinţi, părintele geografiei moderne şi nu numai.

Pe Simion Mehedinţi spune că l-a descoperit relativ târziu, dintr-o fericită întâmplare, pe vremea când încă era profesor la ţară şi făcea naveta cu autobuzul.
„Eram la Cîrligele şi pe lângă numeroasele proiecte pe care le derulam cu elevii am hotărât să organizăm un muzeu al manualelor şcolare.

Printre toate documentele pe care elevii mi le-au adus am primit şi o lucrare care se numea <<Simion Mehedinţi-parabole şi învăţătură din evanghelie>>. Ei bine, lucrarea aceasta m-a lăsat mască la prima citire, fiind practic un manual de religie din perioada interbelică care făcea educaţie moral creştină", povesteşte Costică Neagu.

Câţiva ani mai târziu, imediat după revoluţie, Costică Neagu avea să ajungă director al Casei Corpului Didactic Vrancea, poziţie din care a reuşit să editeze în 20.000 de exemplare lucrarea care l-a marcat atât de mult.

„Îmi aduc aminte că lucrarea am tipărit-o în Republica Moldova, la o tipografie foarte ieftină şi într-un tiraj record. Am adus la Focşani un tir plin de cărţi, care au fost distribuite peste tot dascălilor. Este cea mai mare realizare culturală a mea", mărturiseşte profesorul Neagu.

A tipărit lucrări inedite ale savantului

Din preţuirea şi admiraţia pentru acest spirit tutelar ,,nu numai al Vrancei"şi din dorinţa de a îndrepta o nedreptate faţă de om şi faţă de opera sa, Costică Neagu a înfiinţat imediat după revoluţie Asociaţia „Simion Mehedinţi", care şi-a propus restituirea tezaurului ştiinţific şi cultural lăsat de savant şi interzis de regimul comunist.

Cu sprijinul Simonei Mehedinţi, nepoata academicianului, care i-a pus la dispoziţie întreaga arhivă de familie a unchiului său, Costică Neagu a reuşit sub egida Asociaţiei pe care o conduce să aducă la lumină o bună parte din scrierile extrem de valoroase ale polivalentului personaj Simion Mehedinţi, care a slujit mai multe domenii ale cunoaşterii precum geografia, etnografia, literatura, educaţia, critica şi publicistica.

„Am editat sub patronajul Asociaţiei aproape 200 de titluri de lucrări, multe dintre acestea inedite, în semn de omagiu adus autorului", se mândreşte Costică Neagu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce v-a fascinat la Simion Mehedinţi?

Într-adevăr, Simion Mehedinţi este un personaj fascinant. El este cunoscut mai mult ca geograf, dar puţină lume ştie că marele savant este creatorul etnologiei româneşti. A scris o lucrare absolut fabuloasă, de 400 de pagini, în care fundamentează etnologia.


Ce proiect de viitor aveţi?

Bineînţeles, proiectele mele sunt legate de scoaterea la lumină a operelor lui Simion Mehedinţi, necunoscute publicului. Am în vedere editarea memoriilor marelui academician. Deţin nu mai puţin de 25 de caiete cu însemnări ale lui Mehedinţi, datând de la 1906 şi până în 1954.

Ce-i place

Îmi place foarte mult fotografia. De altfel, am acasă o colecţie impresionantă de fotografii făcute peste tot prin peregrinările mele prin ţară şi lume mele. Prin urmare, îmi place să călătoresc. Sunt un mare admirator al culturii noastre populare, iar din acest punct de vedere Vrancea are o bogată tradiţie populară care trebuie pusă în valoare.

Ce nu-i place

Nu-mi place că totul se face în pripă, nu-mi place că politicul a încălecat tot. Acest lucru e periculos şi duce la dărâmarea societăţii româneşti.


Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite