Ce pagube în agricultură a produs zăpada căzută abundent la mijlocul lui aprilie. Soiurile de viţă de vie afectate de fenomenul meteo extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copaci înfloriţi plini de zăpadă  FOTO: Livada Dima
Copaci înfloriţi plini de zăpadă  FOTO: Livada Dima

Specialiştii Direcţiei Agricole din Vrancea spun că vor face săptămâna viitoare evaluări detaliate privind eventualele pagube produse culturilor agricole de ninsorile puternice căzute în ultimele zile. Cei mai afectaţi de fenomenul neobişnuit din a doua decadă a lunii aprilie sunt pomicultorii, care speră ca în zilele următoare să se încălzească afară.

În plin sezon agricol, când terenurile au fost însămânţate cu culturi diverse, iar mugurii la vie s-au dezvoltat şi pomii fructiferi sunt plini de flori, o ninsoare neaşteptată, de mai bine de 24 de ore, a lovit în mai multe zone din ţară, printre care şi în Vrancea.

Nu a fost chiar o ninsoare aşezată, o zăpadă a mieilor cum i se mai spune, ci însoţită de viscol şi temperaturi scăzute, ca-n plină iarnă. Mii de copaci s-au rupt sub greutatea zăpezii apoase, acelaşi lucru fiind valabil şi la stâlpii de electricitate, care s-au rupt ca spicele.

Cei mai îngrijoraţi de apariţia fenomenului s-au arătat a fi agricultorii, care şi-au văzut pentru câteva ore culturile compromise. Dacă în cursul zilei de vineri, 21 aprilie, rapiţa era culcată la pământ, sâmbătă plantele cu flori galbene râdeau din nou la soare, semn că nu au fost foarte afectate de viscol.

pagube agricultura

La fel de îngrijoraţi s-au arătat şi viticultorii, care ştiu că exact în această perioadă tocmai „a dat căpuşa la vie“ (n.r. - au înmugurit). O primă estimare a lor este că via nu va avea prea mult de suferit.

pagube agricultura

“Butucii nu au fost afectaţi, pentru că nu a fost brumă, iar căpuşa la viţa de vie este întreagă. Cel puţin la mine, nu sunt probleme, iar dacă vineri era multă zăpadă printre rânduri, acum s-a topit toată după căldura de sâmbătă. Peste o săptămână voi şti exact dacă există ceva pagube, pentru că încă nu au plecat toate plantele în vegetaţie”, ne-a spus Valentin Copaci, viticultor din Jariştea care lucrează şase hectare de vie.

Doar soiurile firave au de suferit

De aceeaşi părere este şi Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea, care spune că doar anumite soiuri de viţă de vie ar putea avea de suferit.

“Am avut marele noroc că nu au coborât temperaturile sub zero grade, în zona Odobeşti, Coteşti, Vîrteşcoiu. Ceva probleme ar putea fi la soiurile Fetească Regală, Fetească Albă, Aligote, care sunt mai firave, au ţesuturi tinere şi au fost pârlite. Dar sunt încă în faza de muguri, nu s-au pornit în vegetaţie. Soiurile roşii nu au fost afectate, pentru că intră mai târziu în vegetaţie”, ne-a spus şi  inginerul Toader Manole (foto).

Toader Manole FOTO Stefan Borcea

Pagube, neînsemnate cantitativ, s-ar putea produce din cauza vremii nefavorabile şi în pomicultură, având în vedere că în această perioadă pomii fructiferi sunt plini de flori. Şi aici însă fermierii spun că ar putea scăpa neafectaţi dacă va fi vreme bună în continuare şi temperaturile nu vor scădea sub zero grade.

“Se ştie că la -1,9 grade în pomicultură producţia este compromisă în mare parte, iar la -3 grade Celsius calamitatea este totală. Nu zăpada face rău la copaci, ci îngheţul. După această ninsoare, dacă va da soarele şi pomii sunt în floare albinele pot face în continuare polenizare şi vor fi fructe”, spune Petrică Dima, care deţine o livadă la câţiva kilometri de Focşani.

livada

Specialiştii de la Direcţia Agricole Vrancea nu au făcut încă evaluări în teren, acest lucru urmând să se întâmple săptămâna viitoare.

“Să sperăm că nu vor fi pagube mari. Au venit câţiva femieri care fac pomicultură, care au semnalat că în unele zone au fost temperaturi de minus un grad Celsius, iar în viticultură, din discuţiile purtate, nu ar fi probleme. Nu ne putem pronunţa până nu facem evaluarea. Probabil săptămâna viitoare, până miercuri, vom şti mai multe”, ne-a precizat Ticu Constandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

Prin urmare, previziunea ministrului Agriculturii, Petre Daea, prezent vineri în Vrancea cu alte treburi, precum că vremea nefavorabilă din ultimele zile a făcut mai mult bine decât rău s-a dovedit oarecum reală.

Oracolul de la Agricultură

"Am spus-o şi vă mai spun: Este mai mult bine decât rău, ca să fie bine înţeles şi răstălmăcit de presă. Este o apreciere a unui om care ştie ce vorbeşte şi în acelaşi timp ştie să şi comunice ceea ce alţii doar văd şi nu înţeleg fenomenul agricol. Până la această dată nu ne putem pronunţa asupra efectelor negative, dar ne putem pronunţa asupra faptului că în solul României a intrat o cantitate de apă necesară, că în partea de sud a ţării a ajuns la capacitate de câmp, că plantele sunt asigurate de umiditatea necesară. Aşteptăm evident în zilele următoare să vedem unde au fost efecte negative, ţinându-se cont de coincidenţa între fenomenele negative şi fenofaze ce pot produce unele pagube. Le vom calcula pentru că eu niciodată nu dau decât cifre exacte. Şi neavând, vă rog, să aşteptaţi. Nu avem culturi afectate, putem vorbi de specii pomicole care pot avea unele urmări din acest punct de vedere, dar culturi nu", a spus ziariştilor ministrul Petre Daea.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite