Ce înseamnă „călcâiul lui Ahile“. Utilizarea corectă a uneia dintre cele mai populare expresii din limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroul mitologic Ahile este descris de poetul grec Homer, în Iliada, ca un mare războinic. S-a făcut remarcat în războiul troian, care a durat zece ani.

Ahile este cunoscut ca un erou cu puteri supranaturale din mitologia greacă, fiu al nemuritorului Peleu şi al zeiţei marine Thetis. Aceasta din urmă a vrut să-l facă nemuritor pe fiul ei, astfel că l-a cufundat în apele Styx-ul, râul atât de respectat de zeii din mitologie, pentru puterea sa de a separa lumea viilor de cea a morţilor.

Singura parte a trupului lui Ahile, care-l făcea vulnerabil în faţa morţii, era călcâiul de care l-a ţinut mama sa în timpul "botezului" în râu, câlcâiul rămânând astfel uscat.

Ahile a fost un mare războinic, cucerind foarte multe oraşe din teritoriul Troian, aşa cum i se prezisese din copilărie. Poetul orb legendar Homer descrie în Iliada războiul troian, care a durat zece ani.

Hector, care-l ucisese pe cel mai bun prieten al lui Ahile, Patrocle, i-a prezis "nemuritorului", în timp ce-şi dădea duhul, că a o piară de mâna lui  Paris.

În mitologie există o variantă care spune că zeul Apollo a îndreptat săgeata lui Paris către călcâiul lui Ahile, unicul său punct sensibil, în timp ce eroul se afla pe câmpul de luptă, provocându-i moartea.

Prin urmare, expresia călcâiul lui Ahile este folosită cu rolul de a indica punctul nevralgic al unei persoane.

“Se poate utiliza şi în alte situaţii, de pildă atunci când se descoperă partea defectuoasă din argumentaţia cuiva – şi atunci se spune că i-ai găsit „călcâiul lui Ahile””, conform dicţionarului de expresii.

Poetul epic grec Arctinus of Miletus menţiona în epopeea sa despre războiul troian că Ahile îşi trăieşte viaţa de după moarte împreună cu Elena pe insula Leu

În medicină există termenul de "tendonul lui Ahile", parte a piciorului care face legătura între călcâi şi muşchii gambei. Medicii spun că este cel mai mare tendon din corpul omului şi permite mişcarea degetelor atât de necesară în timpul mersului.

Mai citiţi:

Ce înseamnă, de fapt, expresia „Deus ex machina” şi cum o folosim corect

De unde vine expresia „Turcul plăteşte!“. Zicala îi este atribuită unui funcţionar somnoros de acum 250 de ani

Ce înseamnă de fapt expresia biblică „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa“. De ce avem nevoie pentru a putea trece cu bine peste toate încercările - explicaţia preoţilor

De unde vine celebra expresie „Banii nu au miros”. Totul a pornit de la o discuţie memorabilă dintre împăratul roman Vespasian şi fiul său

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite