Când va avea loc un cutremur devastator în România. Experţii de la World Eartquakes descriu 2015 ca „an critic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii spun că zona seismică Vrancea este deosebit periculoasă FOTO AFP
Americanii spun că zona seismică Vrancea este deosebit periculoasă FOTO AFP

Anul 2015 este considerat unul „critic” pentru România de către specialiştii Organizaţiei World Eartquakes, instituţie care publică anual predicţii legate de cutremure.

Aceste predicţii ale specialiştilor de la World Eartquakes se bazează pe date statistice, iar ultimul studiu publicat arată că România ar trebui să se aştepte până în anul 2017 la un cutremur major, cu magnitudinea peste 6,5 grade Richter.

Seismologii americani de la World Eartquakes susţin însă că prezicerea cu exactitate a momentului, localizării şi magnitudinii unui cutremur este imposibilă, întrucât nu există nicăieri în lume o tehnologie care să afle momentul unui seism, predicţiile fiind realizate exclusiv cu date statistice, luându-se în considerare cutremurele mari care au avut loc în diferite locuri de pe glob.

image

"Se exagerează"

Chiar dacă algoritmii folosiţi în predicţii sunt recunoscuţi pentru acurateţea lor, în sensul că în anumite cazuri predicţiile au fost confirmate, specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului din România consideră aceste „estimări” puţin exagerate.

„Ceea ce face acea organizaţie este o problemă pur statistică. Se bazează pe activitatea seismică care a avut loc pe tot globul, fiind luate în calcul doar cutremurele cu grad de pericol. Deci totul este aproximativ acolo, se exagerează puţin oferindu-se această marjă 2013-2017. Probabilistic, nu putem să nu ne gândim că la un moment dat va fi un cutremur peste 6,5 grade Richter în Vrancea, toată lumea ştie lucrul acesta, dar nimeni din lumea aceasta nu poate şti când. La fel de bine poate să nu se întâmple nimic. Vă dau exemplul Japoniei, unde specialiştii fac prognoze anuale, dar întotdeauna în ultimii zece ani aceste studii le-au ieşit pe dos”, ne-a declarat Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

image

45 de cutremure în 40 de zile

Organizaţia World Eartquakes a publicat şi cele mai mari 14 cutremure care au avut loc în zona Vrancea din anul 1790 şi până în 2004, care au avut o magnitudine depeste 6 grade Richter.

Acestea au avut loc în anii  1802 (magnitudine 7,9), 1812 (6,5), 1829 (7,3), 1838 (7,5), 1908 (7,1), 1940 (7,7), 1977 (7,4), 1986 (7,1), în 1990 au avut loc două cutremure (6,9 şi 6,4) şi 2004 (6). În calcul nu a intrat şi cutremurul din noiembrie 2014, de 5,7 grade Richter, cel mai mare din ultimii ani.

De la începutul anului 2015 şi până acum în zona Vrancea s-au produs nu mai puţin de 40 de seisme, din care cinci au avut peste 4 grade Richter. De altfel, directorul INFP afirmă că anul acesta vor fi seisme de peste 4 grade Richter cu frecvenţă lunară.

Cât priveşte afirmaţia fizicianului Constantin Antohi, profesor universitar în Iaşi, care a susţinut că ultimele cutremure de suprafaţă din zona Vrancea nu sunt fenomene naturale, ci efecte ale războiului geofizic declanşat de ruşi asupra României, Mircea Radulian consideră fantezistă această explicaţie.

Cutremure peste 4 grade Rchter în fiecare lună

„Zona din faţa arcului Carpatic este o zonă care produce cutremure, dar spre deosebire de cutremurele de adâncime, cele de suprafaţă sunt mai rare. Este adevărat că seismul de anul trecut, de 5,7 grade Richter, a fost mare, dar s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri şi nu îmi vine să cred cum fizic omul poate să producă radiaţii electromagnetice cu o energie atât de mare. Nu este nimic neobişnuit că au avut loc cutremure de suprafaţă. Vom mai avea anul acesta foarte multe cutremure peste 4 grade Richter”, ne-a mai spus Mircea Radulian.

Mai puteţi citi:

Istorie „zguduitoare“: cele mai puternice cutremure care au înspăimântat România

Mărmureanu: „Un cutremur major este posibil să se întâmple în 2040 sau spre sfârşitul secolului”

Cele 28 de secunde care ne salvează la un cutremur de proporţii

De ce zona Vrancea produce 90% din cutremurele ţării? Istoria celei mai „zguduite“ regiuni din România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite