Canceroşii şi diabeticii sunt condamnaţi la moarte !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele vitale au ajuns un lux pentru farmaciile din Vrancea.
Medicamentele vitale au ajuns un lux pentru farmaciile din Vrancea.

Patronii de farmacii se răzbună pe bolnavi pentru că nu şi-au primit banii de la Casa de Asigurări de aproape un an.Medicamentele scumpe pentru cancer, diabet şi alte boli cronice grave lipsesc de pe rafturile farmaciilor de mai bine de trei luni.Datoriile CJAS faţă de farmacii se ridică la peste 400 de miliarde de lei vechi.

Ion Vizitiu este bolnav de cancer la plămâni şi are nevoie de medicamentul "Alimta". "Tratamentul cu acest medicament îl costă peste 100 de milioane de lei în fiecare lună şi trebuie urmat timp de o jumătate de an. Trebuie să vorbim cu rudele de prin Bucureşti ca să ne facă rost de aceste medicamente, care ne mai ţin în viaţă. Murim cu zile", ne-a declarat disperat bărbatul.
Farmaciile, în colaps


Fevronia Stoica, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Vrancea recunoaşte că situaţia pe care o traversează sistemul medical este mai rea decât în perioadă de război.


"Mulţi colegi de-ai mei nu banii necesari pentru a cumpăra medicamente de zeci de milioane. Numai un flacon pentru un caz în fază postoperatorie costă de la 55 de milioane de lei vechi în sus. Nu îţi permiţi să blochezi atâţia bani doar pentru un singur medicament. În scurt timp, o să ne încolonăm cu toţii, farmacişti, medici şi pacienţi, către cimitierele din judeţ. De şapte luni, nicio farmacie din judeţ nu a mai primit vreun ban de la CJAS
", susţine Stoica.

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor afirmă că sistemul financiar medical este blocat şi se va ajunge, în scurt timp, la falimentul multor farmacii. "În fiecare lună, suma pe care CJAS o trebuie să o deconteze se ridică la 55 de miliarde de lei vechi.


Înmulţiţi cu şapte şi o să vă iasă o sumă cu multe zerouri. De la Casa de Asigurări, ni se spune că se vor deconta o parte din sumele restante, dar suntem în colaps. Multe farmacii sunt aproape de faliment, în special cele din mediul rural", a continuat sursa citată.

Datorii uriaşe


Majoritatea farmaciilor din judeţ au probleme cu plăţile către furnizorii de medicamente.


"Abia supravieţuim. Sunt credite la bănci de plătit şi nimeni nu te lasă cu datorii. Bolnavii, care caută produsele mai scumpe, nu le găsesc pe rafturile farmaciilor pentru că şi noi avem probleme cu plăţile către furnizori şi depozitele de medicamente", a explicat Fevronia Stoica.


Patronii farmaciilor susţin că durează chiar şi un an până să-şi recupereze toţi banii de la CJAS. În schimb, Casa de Asigurări din Vrancea se obligă să le plătească farmaciştilor sumele restante în câteva luni şi susţine că aceştia nu trebuie să renunţe la comercializarea medicamentelor pentru diabetici sau canceroşi, care oricum sunt gratuite pentru asiguraţi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite