Biserica negustorilor ruşi de vinuri de la Odobeşti, construită în 1777, monument istoric în ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica „Sfinţii Apostoli-Cazaclii
Biserica „Sfinţii Apostoli-Cazaclii

Casa de Cultură “Constantin C. Giurescu” din Odobeşti,  va aduce în atenţia publicului, vineri, 20 septembrie 2013, ora 11, în foaierul  Bibliotecii Publice „Ana Georgescu” din localitate, o proiecţie de fotografii şi documente despre Biserica „Sfinţii Apostoli-Cazaclii”.

Biserica „Sfinţii Apostoli-Cazaclii” a fost construită de breasla negustorilor ruşi de vinuri la jumătatea veacului XVIII.

După decăderea comerţului cu vin la jumătatea sec. XIX, negustorii cazaclii au părăsit Podgoria, iar biserica a fost preluată de parohiile din localitate şi folosită până la cutremurul din 1940, când turla principală a căzut.

Abandonată de parohieni şi Episcopie, propusă spre a fi demolată de fosta conducere a Episcopiei, biserica aflată în ruină de mai bine de jumătate de secol a fost preluată de Primăria Odobeşti în 2007.

Aceasta a demarat procedurile de clasificare, şi astăzi, lăcaşul negustorilor de vinuri este monument istoric categoria A, fiind singura construcţie religioasă a negustorilor de vinuri din Ţările Române.

Casa de Cultură “Constantin C. Giurescu” din Odobeşti,  va aduce în atenţia publicului, vineri, 20 septembrie 2013, ora 11, în foaierul  Bibliotecii Publice „Ana Georgescu” din localitate, o proiecţie de fotografii şi documente despre Biserica „Sfinţii Apostoli-Cazaclii”.

Evenimentul se înscrie în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului şi are ca scop sensibilizarea opiniei publice, în mod special a parlamentarilor vrânceni, pentru a salva în al XII-lea ceas acest monument unic în peisajul religios şi viticol românesc, cu atât mai mult cu cât tema de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului este patrimoniul viticol.

În ciuda unei campanii de presă şi a demersurilor autorităţilor locale, Guvernele post decembriste şi parlamentarii vrânceni au rămas insensibili la situaţia în care se află acest lăcaş de cult, deşi este unul reprezentativ pentru istoria şi tradiţiile viticole ale Vrancei.

Mai puteţi citi:

FOTO Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Focşani, în pericol din cauza săpăturilor pentru introducerea reţelei de termoficare

Viitoarea catedrală ortodoxă din Focşani va fi gata la „Sfântul Aşteaptă”


 


 


,
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite