Averile judecătorilor vrânceni / Vile şi terenuri în zone rezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În topul averilor judecătorilor din Vrancea, conduce detaşat judecătoarea Adriana Copaci, soţia şefului CAS. Conform declaraţiilor de avere depuse pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, averile magistraţilor depăşesc salariul. Judecătorii dau vina pe moşteniri.

Cel mai mare salariu din justiţia vrânceană pare a fi al Adrianei Copaci, magistrat la Tribunalul Vrancea.
Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), salariul judecătoarei ajungea, în 2009, la 7.000 de lei. Cu un an în urmă însă, judecătoarea deţinea recodul cu un salariu de 14.000 de lei.

Soţii Copaci au şi mult pământ întrucât deţin, conform declaraţiei de avere, 11 terenuri din care două în municipiul Focşani. Restul parcelelor de pământ sunt în Jariştea. Majoritatea terenurilor sunt însă arabile.

La acelaşi salariu de 7.000 de lei se încadrează şi Măndica Badiu ce deţine împreună cu soţul ei, Georgel Badiu, ofiţer de poliţie, doar un teren intravilan de 1200 mp în satul Răchitosu, comuna Garoafa, pe care au în construcţie o casă, deşi cei doi soţi locuiesc în Focşani. Conform declaraţiei, terenul din comuna Garoafa este moştenire de la părinţi. Soţii Badiu mai deţin trei autoturisme.

Următorul magistrat pe listă în topul salariilor este Silva Duţă, soţia fostului secretar de stat Gică Duţă, cu 9.300 lei. Cei doi soţi deţin două apartamente, unul în Focşani şi unul în Bucureşti, o casă în municipiul Focşani şi încă una în comuna Gura Caliţei, dar şi 300 de hectare de pădure.

„Nu ştiu ce salariu am!"

Spre deosebire de alte domenii de activitate, în justiţie nu funcţia stabileşte salariul. Şi magistraţii cu funcţii de conducere în instanţele vrâncene au acelaşi salariu. Este vorba de preşedinta Judecătoriei Focşani, judecătorul Daniela Matache şi de preşedintele Tribunalului Vrancea, judecătorul Costică Diţă, ce câştigă lunar tot 7.000 de lei.

Aceştia însă sunt preocupaţi mai puţin de munca câmpului, nefigurând în declaraţiile de avere ca proprietari de terenuri, dar nici nu îşi fac griji pentru ziua de mâine. Mai mult, unii magistraţi nici nu îşi mai pot contabiliza salariul.

„Au scăzut salariile, dar ne descurcăm. Şi soţia mea este magistrat şi cu ambele salarii este bine. Faţă de media europeană este adevărat că este o diferenţă, dar oricum este bine. Nu mai ştiu acum exact ce salariu am acum. A primit şi soţia, nu ştiu exact cât primim acum lunar", ne-a mărturisit magistratul Costică Diţă.

Focşănenii şovăie când aud de veniturile magistraţilor.

„Este adevărat că au venituri colosale faţă de omul de rând. Mulţi dintre noi câştigăm într-un an cât câştigă ei într-o lună dar trebuie şi să li se dea pentru a nu mai fi coruptibili. Să judece cum trebuie", spune Marius Aioanei din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite