A existat cu adevărat Robin Hood, primul haiduc medieval din legende?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorialul Robin Hood, de la Nottingham
Memorialul Robin Hood, de la Nottingham

Eroul popular s-a bucurat de o popularitate lesne de înţeles, mai ales că se opunea celor care se foloseau de funcţii pentru a-i oprima pe oamenii de rând.

Unul dintre personajele legendare ale folclorului englezesc a rămas cunoscut în istorie drept haiducul care fura de la bogaţi pentru a da săracilor.

Este vorba despre Robin Hood, erou de cărţi, de filme, de piese de teatru, care a trăit în timpuri medievale, în jurul anului 1300. În cultura populară se spune că Robin Hood şi banda sa trăiau în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire. O mare parte a acţiunii din baladele mai vechi se petrece în Nottinghamshire, cea mai veche baladă prezentându-i pe bandiţi luptând în pădurea Sherwood.

Este motivul pentru care localnicii din acest ţinut au o afinitate specială pentru Robin Hood, deseori numindu-l simbolul comitatului lor. Practic, majoritatea semnelor de pe şoselele din Notthingham îl înfăţişează pe acesta cu arcul şi săgeţile sale, urându-le bun venit celor care ajung în “Comitatul lui Robin Hood”.

Eroul popular s-a bucurat de o popularitate lesne de înţeles, mai ales că se opunea celor care se foloseau de funcţii pentru a-i oprima pe oamenii de rând.

În cultura populară, Robin Hood este văzut drept contemporan şi susţinător al nobilului Richard Inimă-de-Leu, fiind proscris de către Ioan Fără de Ţară, fratele cel rău al regelui, în timp ce acesta era plecat la cruciadă. Această variantă s-a răspândit la începutul secolului al XVI-lea.

Istorici convinşi că a fost un personaj real

Istoricii spun că personajul lui Robin Hood a fost atât de îndrăgit încât au încercat să descopere omul real din spatele legendei. Baladele mai vechi îl pun pe Robin Hood în locuri reale, perfect identificabile, şi mulţi sunt convinşi că el a fost o persoană reală, al cărui portret a fost prezentat cu mai multă sau cu mai puţină acurateţe.

Robin Hood

“Recensămintele din 1228 şi 1230 consemnează numele lui Robert Hood, poreclit Hobbehod, pe care îl menţionează ca proscris. O mişcare din acea vreme condusă de Sir Robert Thwing lua forma unor atacuri asupra mănăstirilor, de unde erau jefuite grânele pentru a fi împărţite apoi celor săraci”, susţin istoricii.

De fapt, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că acesta a fost un erou care a fost cântat în baladele transmise de la o generaţie la alta.

Folcloristul Francis James Child spunea despre erou că „Robin Hood este fără îndoială, o creaţie a muzei baladelor”. Alte teorii spun că Robin Hood îşi are originile în folclor sau în mitologie  şi, în ciuda frecventelor trimiteri creştine din baladele mai vechi, s-a presupus că Robin Hood ar avea legături cu o religie păgână, care a existat în perioada medievală.

Se presupune că Robin Hood a fost înmormântat în pământurile mănăstirii din Kirklees, un sat care a existat în perioada medievală, şi care astăzi se numeşte West Yorkshire. Legendele despre moartea eroului spun că stareţa mănăstirii din Kirklees îi era rudă şi ar fi trebuit să îl îngrijească pe Robin, acesta fiind bolnav, dar ea l-a trădat, starea sănătăţii lui s-a înrăutăţit şi a murit.

Înainte să moară, i-a spus unuia dintre oamenii săi unde doreşte să fie înmormântat. Se spune ca a tras o săgeată de la fereastra mănăstirii, iar locul unde avea să aterizeze săgeata, va fi locul în care va fi înmormântat el. Mormântul actual poate fi văzut din locul în care astăzi se află ruinele mănăstirii, ceea ce corespunde legendei.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite