Ţara Vrancei e minunată, păcat că nu e vizitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 25.500 de turişti români şi străini au înnoptat în pensiunile din judeţ de la începutul anului, spre deosebire de anul trecut, când numărul de turişti a fost de 35.000.

Favorizat de existenţa factorilor naturali extrem de generoşi, mai ales în ce priveşte zona de munte , turismul vrâncean a fost departe, anul acesta, de ceea ce se aştepta.

Pe de o parte criza economică şi-a pus serios amprenta, din cauza lipsei banilor mulţi oameni renunţând la plăcerea de a mai merge în vacanţă.

Pe de altă parte, nici vremea nu a ţinut cu operatorii de turism, ploile din lunile iunie şi iulie dându-le planurile peste cap.

Potrivit unei situaţii a Direcţiei Judeţene de Statistică, pensiunile din judeţul Vrancea au primit de la începutul anului puţin peste 25.000 de turişti, faţă de 35.000 în aceeaşi perioadă din anul 2009. Scăderea numărului de turişti care au înoptat în aceste pensiuni este de 27%.

Luna august, salvatoare

„Noi avem în asociaţia noastră 85 de pensiuni, din care 50 sunt la Lepşa. Cu toate eforturile făcute de adminsitratorii pensiunilor, care au redus tarifele, turismul în zona de munte a fost slab. Noroc cu luna august, care a mai salvat situaţia şi i-a făcut pe proprietarii de pensiuni să nu-şi abandoneze afacerile", spune Vasile Boştiog, preşedintele Filialei Vrancea a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Că lucrurile stau aşa o confirmă şi Gina Melinte, administrator al pensiunii „Norocel" din Lepşa, care lucrează în acest domeniu de 14 ani.

„Anul trecut aveam preţuri de 80 de lei/noapte şi m-am descurcat mai bine ca acum, când am lăsat tariful la 50 lei/noapte. Este criză, dar pe noi ne-a dat înapoi şi vremea ploioasă. Turistul nu a mai stat la noi câte o săptămână, ci două, maximum trei nopţi. Poate la anul o să fie mai bine", încearcă să se încurajeze singură Gina Melinte.

Lipseşte promovarea

Proprietarii de pensiuni spun însă că în Vrancea se practică şi mult turism la negru, în condiţiile în care numai la Lepşa sunt 1.750 de vile. Focşănenii consideră că şi autorităţile locale sunt vinovate de situaţia dezastruoasă a turismului.

„M-am plimbat mult prin ţară şi vreau să spun că nu sunt multe locuri aşa de frumoase ca ale noastre. Din păcate, nu se face mai nimic pentru promovarea turismului, iar infrastructura rutieră de-abia începe să fie pusă la punct, că până acum îşi blestemai zilele pe drumurile din Vrancea", consideră Făniţă Miron.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite