Şomerii care nu vor să muncească, chiar şi la sute de kilometri distanţă de casă, rămân fără indemnizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Adrian Dascălu viitorul nu se arată prea roz
Pentru Adrian Dascălu viitorul nu se arată prea roz

O ordonanţă a Guvernului, care va fi aplicată din 1 ianuarie 2011, prevede că cei care refuză un loc de muncă oferit de AJOFM Vrancea, rămân fără ajutorul financiar.Însă, şi în acest an au fost şomeri cărora li s-a retras indemnizaţia, deoarece au refuzat cursurile de recalificare.

Veste proastă pentru şomerii care se mulţumesc doar cu indemnizaţia, refuzând orice job oferit de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. De anul viitor, toţi vrâncenii codaşi când vine vorba de încadrarea în muncă vor rămâne fără ajutorul de şomaj.

„Vor pierde indemnizaţia toţi cei care refuză un loc de muncă potrivit pregătirii pe care au. De asemenea, şomerii trebuie să accepte şi posturile disponibile la o distanţă de peste 50 de kilometri de locul de domiciliu", declară Daniela Brihoianu, purtător de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Adrian Dascălu (45 ani) din oraşul Odobeşti nici nu vrea să audă de un loc de muncă într-o localitate îndepărtată, care să-l oblige să facă naveta zi de zi.

„Se duce ţara asta de râpă! Cum să mă duc să lucrez la o sută de kilometri distanţă de casă şi să dau pe navetă tot salariul. Dacă am asigurate cazarea şi masa, nu am nimic de comentat, dar în niciun caz să să bat zilnic atât drum", spune bărbatul care până în urmă cu două luni a lucrat ca şofer.

Neinteresaţii de recalificare, taxaţi

Nici şomerii care se lasă pe tânjeală când vine vorba de recalificare profesională nu scapă de sancţiuni. Chiar şi în acest an, AJOFM Vrancea le-a retras indemnizaţia de şomaj celor care nu au acceptat să urmeze astfel de cursuri.

„Toţi şomerii au posibilitatea de a se recalifica gratis, iar cei care nu vin la aceste cursuri ne dau de înţeles că nu îşi doresc să fie încadraţi pe piaţa locurilor de muncă", mai spune purtătorul de cuvânt, Daniela Brihoianu.

Antohi Necoară (42 ani) din comuna Vânători este unul dintre ghinioştii care a pierdut dreptul de a încasa banii pe o perioadă de şase luni.

image

„În luna septembrie m-au anunţat că nu voi mai primi şomaj, deoarece nu m-am prezentat la un curs de montator pereţi şi tavan din rigips. Trebuia să iau şomaj până în martie, aşa că am venit să mă mai interesez, poate s-a mai schimbat ceva", mărturiseşte bărbatul.

Tot de la 1 ianuarie 2011, cei aproximativ 11.500 de şomeri vrânceni nu vor mai primi 75% din salariul minim pe economie, calculul indemnizaţiei făcându-se în funcţie de indicatorul social de referinţă, care la momentul actual este în valoare de 500 de lei. Astfel, vrâncenii fără serviciu vor trebui să supreavieţuiască cu nu mai mult de 375 de lei pe lună.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite