Vinul oltenilor, marcă înregistrată la OSIM „Zaibărul de Băileşti este valuta noastră forte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii susţin  că vinul de Băileşti este cel mai bun din ţară
Oamenii susţin că vinul de Băileşti este cel mai bun din ţară

Băileştenii din oraşul lui Amza Pellea se laudă an de an cu zaibărul pe care îl fac şi care din anul 2009 a devenit şi  marcă înregistrată la OSIM. Localnicii susţin că anul acesta din cauza secetei o parte din recoltă a fost distrusă.

Oamenii susţin că cine nu are în beci măcar două butoaie de vin nu poate fi numit băileştean. Constantin Vulturu, în vîrstă de 60 de ani, povesteşte că anul acesta dintr-o tonă de struguri a făcut nici mai mult nici mai puţin de 600 de litri de vin „Zaibărul nostru de Băileşti domnişoară este limpede şi curat ca lacrima. Anul acesta strugurii sunt dulci, aşa că şi licoarea o să fie la fel. De câţiva ani buni şi străinii vin şi cumpără de la noi vin. Noi ieşim cu paharul plin la poartă şi le dăm să guste. Nu pleacă de aici decât cu sticlele  pline de licoare“, a spus bărbatul.

CLICK aici pentru GALERIE FOTO



 „Vinul bun se serveşte cu carne“


Fiecare băileştean în parte are o reţetă a lui proprie atunci când prepară zaibărul în oraşul lui Amza Pellea şi nu vrea să divulge reţeta succesului  „Domnişoară iarna nu facem altceva decât să stăm cu paharul plin în faţa sobei şi să ascultăm vestita melodie „M-a făcut mama oltean“. Zaibărul nostru este folosit ca şi pansament la suflet“, a precizat Ţenea Pădureanu, din oraşul Băileşti.

Zaibărul de Băileşti este marcă înregistrată din anul 2009 la OSIM„ Aşa cum spunea şi Amza Pellea, vinul de Băileşti este valuta noastră forte. Doar la noi găseşti adevăratul zaibăr“ a spus Costel Pistriţu, edilul oraşului Băileşti.

Localnicii au mai declarat că licoarea neagră şi parfumată nu merge niciodată cu apă „Vinul se bea neapărat dintr-o cană de lut cu o bucată de carne de la găleată şi acrituri. Amza Pellea al nostru, care juca tot timpul rolul lui Nea Mărin, în toate scenetele căra plocon cu sacoşa la naşul său din Bucureşti tot timpul zaibărul nostru“, a mai declarat Constantin Vulturu, din oraşul Băileşti.    

vin 3

Zaibărul nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite