Student la Teologie: “Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviul postat aseară, “Student la Teologie: Dacă nu ai pile în preoţie, eşti ratat. Şi aici e mafie cât cuprinde”, a stârnit mai multe reacţii. Tineri de la facultatea de profil din Bucureşti susţin că hirotonirea se face pe pile şi chiar pe şpagă.

 “Vă spun cu toată sinceritatea că Biserica nu e decât o industrie care încearcă din răsputeri să îşi păstreze «clienţii», adică fraierii de rând care merg şi cotizează. Toţi preoţii din oraşe au maşini de la 15.000 de euro în sus… Rar vezi câte unul cu Logan, pe când la ţară este invers: când are unul un Logan e înstărit. Cu toate astea, se dau şpăgi mari şi pentru parohiile mici de la ţară, pentru că altceva băieţii nu au ce să lucreze”, este de părere Mihai, student la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul", din Bucureşti.

CITIŢI ŞI: Student la Teologie: „Dacă nu ai pile în preoţie, eşti ratat. Şi aici e mafie cât cuprinde"

Şpaga nu ştie de criză: 100 de euro, preţul promovării unui examen de facultate

Revolta studenţilor împotriva spăgii din sesiuni: „Nu trageţi, domn’ profesor, sunt eu Şpăgărică!”

Râmnicu Vâlcea: Elevii de la Seminarul Teologic s-au prins în Hora Unirii

"Nici să predai religia nu mai găseşti loc"

Tânărul se declară dezamăgit de practicile din sistem. “Nici să predai religia nu mai găseşti loc (şi oricum salariul e de mizerie). În unele episcopii şpaga se dă direct episcopului, în altele, preoţilor consilieri (care sunt mâna dreaptă a episcopului, apoi consilierul păstrează banii, iar pe tânăr îl recomandă episcopului spre hirotonie ca şi cum l-ar cunoaşte personal)”, explică teologul. Un coleg de breaslă susţine aceste afirmaţii şi recunoaşte că doar o parte dintre ei, care au relaţii sus-puse, reuşesc să se infiltreze în domeniu. “Dintre noi, studenţii, cele mai mari şanse de a ajunge preot au fiii de preot. La mine în facultate am mulţi astfel de colegi, unii dintre ei chiar cu funcţii mari. Pot sa spun că într-adevăr baietii preotilor din Bucuresti au note mari fără să se streseze chiar deloc, pe când noi ceilalţi, deşi facem la un examen o lucrare bună, primim note de maxim 8”, precizează Andrei, student la Teologie, în capitala României.

"Preoţia este o meserie murdară"

Concluzia pe care o trasează este tranşantă. “E un domeniu foarte murdar. Biserica, în primele veacuri, era o instituţie curată şi caritabilă. Apostolii şi preoţii de atunci nu primeau de la oameni decât hrana necesară şi atât… Preoţia era o misiune… Acum este o meserie murdară în care lucrează mulţi care nu au ce căuta acolo. Mulţi piloşi au urmat facultatea la fără frecvenţă pe la Piteşti sau Târgovişte şi sunt preoţi, pe când băieţii buni învaţă de zor la Bucureşti, degeaba (…)”, sublinizează studentul, care adaugă faptul că foarte puţini dintre apropiaţii său au îmbrăcat haina preoţească pe merit, după absolvire.

Teologii cer să fie luate măsuri

E vai şi amar de noi… Trebuie luată o măsură, şi cea mai bună ar fi să se împartă parohiile mari în mai multe, dar mici, şi să le facă loc tuturor băieţilor”, este propunerea teologului. Alte persoane care au postat comentarii lansează acuzaţii grave la adresa celor care slujesc lui Dumnezeu. “Cumpărarea Sf. Duh (hirotonia cumpărată sau simonia) este unul dintre cele mai grave păcate. Nu pot să cred că diavolul şi-a băgat coada şi în Sfânta Biserică, şi totuşi este o realitate sumbră. Am şi eu cunoştinţe la această facultate şi la fel s-au văitat că sunt trataţi”, ne-a scris Gabi (20 de ani).

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite