Spadasinele de aur, mândria profesorului antrenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Dan Podeanu, antrenor emerit, este mereu o onoare să laude performerii din singurul sport rămas alb, al eticii, al curtoaziei şi respectului. Spune că elevele sale, nume sonore în sportul mondial, abordează spada şi ideea de echipă „afectiv şi efectiv“ şi asta atrage performanţa.

Antrenorul emerit al echipei feminine de spadă a României, Dan Podeanu, a făcut zilele acestea ceva mişcare în sala Liceului Petrache Trişcu din Craiova, pe care o consideră una din cele mai bine dotate săli de scrimă din România. Aşa cum despre spadă spune că îşi are capitala în Craiova, graţie antrenorilor Dumitru Popescu şi Mircea Alecu.
Spadasinele Ana Maria Brînză, Anca Măroiu, Loredana Iordăchiou-Dinu şi Simona Alexandru au savurat bucuria aurului european la Sheffield, în cele două săptămâni de pauză de după campionat, şi au petrecut zece zile de recuperare la Eforie. Antrenorul Dan Podeanu îşi va reîntâlni campioanele, la 22 august, în Poiana Braşov, unde echipa României participă cu un lot extins de opt-zece sportivi. Între două lecţii, a strecurat şi câteva poveşti despre cealaltă familie a sa, cea pe care o formează împreună cu spadasinele. „Pentru mine e o mândrie faptul că am crescut valoric alături de ele. Ne-am format împreună. Le-am văzut mereu ca pe propriii mei copii“, mărturiseşte Podeanu, încă atins de emoţia celei mai proaspete performanţe a elevelor sale, componentele echipei feminine de spadă a României, medalia de aur de la Campionatul European de la Sheffield, din Marea Britanie, şi bronzul Anei, câştigat tot la acest campionat.

„Referitor la concursurile oficiale de medalii, participarea la Campionatul European de la Sheffield a fost un succes. Se adaugă la Grand Prix şi competiţiile de Cupă Mondială de la Barcelona, Leipzig, unde avem locurile III, Rio de Janeiro şi Sydney, cu locul II. La Barcelona, Ana Maria Brînză a mai obţinut locul I, Simona Alexandru un loc II la Leipzig, iar Loredana Iordăchioiu şi Anca Măroiu câte două clasificări în locurile 5 - 8“, a spus Dan Podeanu. Aurul de la Sheffield este a patra medalie europeană din palmaresul Echipei feminine de spadă a României, din ultimii şase ani.
Recunoaşte că inedita parte cu intonarea vechiului imn „Trei culori“, stânjenitoare pentru fete, face şi mai special acest campionat. „Ana a percutat prima, Lore şi Anca nu ştiau ce să facă. Au coborât de pe podium, iar Rusia a profitat să îşi facă o poză pe cea mai înaltă treaptă a lui. Noi care am prins imnul ne-am distrat după şi l-am cântat afară, fetele erau oripilate, pe ele nu le reprezintă, aveau patru - cinci ani atunci“, mai povesteşte antrenorul Podeanu.
Admite că reuşitele celor patru mari sportive ascund foarte multă muncă, mare dorinţă de victorii, de afirmare şi de confirmare. În plus, pe lângă faptul că sunt patru individualităţi, fiecare concurând după cum crede de cuviinţă, reuşesc să formeze un grup valoros. Dan Podeanu spune cu mândrie că fetele se susţin, se ajută reciproc şi nu îşi impută greşelile. După pregătirea de la Braşov, echipa şi antrenorul merg la Campionatul Naţional de Seniori, apoi vor staţiona la Baza de pregătire Forban, de la Steaua. În octombrie îi aşteaptă Campionatul Mondial de la Catania, din Italia, care se punctează dublu. Antrenorului gândul îi fuge spre Jocurile Olimpice, unde spune că „o medalie de aur va fi chiar ceva grozav“.
Loredana Iordăchioiu-Dinu activează la Clubul Sportiv Universitatea Craiova, iar Ana Maria Brînză, Anca Măroiu şi Simona Alexandru la CSA Steaua Bucureşti.


Gând de retragere


După Jocurile Olimpice de la Beijing, Dan Podeanu s-a gândit că a venit vremea să stea mai mult acasă, cu familia sa, dar a revenit alături de fete. Se gândeşte însă să se oprească după Olimpiada din 2012, pentru că „un antrenor deja mulţumit poate ajunge la suficienţă, lucru periculos pentru echipă“. În schimb, pe cele patru spadasine le vede pe podiumul Jocurilor Olimpice din 2016 şi din 2020. Până acum le-a dovedit acestora că poate renunţa la ceva ce-i aparţine, onorând pariurile făcute înaintea competiţiilor importante, precum renunţarea la podoaba capilară şi mustaţă sau ieşiri în public cu cercurile olimpice desenate pe cap.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite