Limitele stricte pe care trebuie să le impunem pentru a avea un copil independent, liber, creativ şi responsabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce trebuie să facem pentru a putea fi un părinte bun Foto: Descopera.ro
Ce trebuie să facem pentru a putea fi un părinte bun Foto: Descopera.ro

Părinţii îşi doresc să fie un model pentru copiii lor şi încearcă să găsească soluţii ca cei mici să fie liberi, independenţi, creativi şi responsabili. Psihologii ne sfătuiesc să ne implicăm în viaţa copilului şi să-i veghem paşii de la distanţă discret şi să fim gata să intervenim în orice moment.

Părinţii cred că misiunea creşterii unui copil este o provocare a vieţii şi îşi doresc ca în momentul în care cei mici ajung la adolescenţă să fie liberi, independenţi, creativi, dar şi responasbili. Întotdeauna un părintre trebuie să îşi respecte promisiunea făcută, să îi ofere un model corect de conduită, dar şi să îi acorde afecţiune în doze controlate.

„Părinţii trebuie să înţeleagă că cei mici le copiază orice mişcare, iar dacă îi oferă un exemplu nedemn nu trebuie să aibă pretenţii că vor avea copii bine crescuţi care să înţeleagă ce drum trebuie să urmeze în viaţă. Este bine ca în fiecare zi părinţii să planifice diferite activităţi cu copiii, iar împreună să se distreze. Toate aceste ritualuri le oferă disciplină şi confort, dar şi un sentiment de siguranţă. Cel mai important lucru este acela că părinţii trebuie să îşi adapteze stilul etapelor fireşti ale copilului, iar vârsta prespune o serie de modificări în comportamentul său, iar din acest motiv trebuie să adopte atitudinea corespunzătoare“, a precizat Cătălina Stancu, psiholog. 

Limitele impuse de părinţi

Psihologii au mai precizat că cei mici au nevoie de limite pentru a putea înţelege ce se întâmplă în jurul lor şi să ajungă să se transforme în viitor într-o persoană independentă. „Misiunea copilului este să fie independent, aşa că este indicat să înveţe că trebuie să se îmbrace singur, să îşi spele farfuria sau să îşi strângă singur jucăriile. Setarea acestor limite nu înseamnă pedeapsă, iar părinţii trebuie să concentreze pe ce contează cu adevărat şi nu pe lucruri mărunte“, a mai declarat Cătălina Stancu, psiholog. 

Psihologii au mai precizat că părinţii trebuie să fie cu adevărat un model pentru copii şi este important ca de fiecare dată să îi spună adevărul şi să îşi manifeste afecţiunea pentru partenerul de viaţă pentru că în viitor cei mici vor pune în aplicare exact ce au văzut în familie. „Trebuie să îi oferim copilului ocazia să îşi stabilească limitele, să îi permitem să meargă singur la şcoală dacă nu presupune un pericol prea mare şi să îl lasăm să se joace singur cu prietenii de aceaşi vârstă şi să vadă dacă respectă programul temelor. Părinţii trebuie să îi ofere copilului o justificare în momentul în care stabilesc o nouă regulă şi să îl facă să înţeleagă acest lucru.  Trebuie ca cel mic să fie respectat şi să îi fie preţuite părerile, dar mai ales să fie ascultat cu atenţie atunci când are ceva de spus“, a mai spus Cătălina Stancu, psiholog.        

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite