Medic sudanez într-un sat din Oltenia: cum să „tratezi“ un sistem bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul sudanez de 6 luni a cerut la DSP Dolj o ambulanţă mai mare în care să încapă cele două tărgi
Medicul sudanez de 6 luni a cerut la DSP Dolj o ambulanţă mai mare în care să încapă cele două tărgi

Medicul de origine sudaneză Hisham Tageldin (44 de ani) a pus pe picioare, în anul 2008, un centru de permanenţă în satul Frăţila, din judeţul Dolj. A reuşit să obţină o ambulanţă, însă în autoturism nu încap şi tărgile din dotare. În 2009, medicul Tageldin a făcut un credit pe numele său pentru a dota centrul medical cu aparatură.

Medicul Hisham Tageldin (44 de ani), de origine sudaneză, ajuns în România în 1988 cu o bursă la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, a înfiinţat în 2008 un centru de permanenţă în localitate doljeană Frăţila, un sat uitat de lume din Oltenia. Anual, medicul sudanez tratează aici peste 8.000 de pacienţi, alături de alţi doi medici: un doctor sirian, care a venit aici de aproape un an, şi o rezidentă sosită de trei luni. 

Tărgile nu încap în ambulanţă

În 2011, la trei ani de la înfiinţarea centrului, medicul Hisham Tageldin a reuşit să obţină de la Primăria Bulzeşti, comună de care aparţine satul Frăţila, o ambulanţă. Însă, după ce a primit-o şi-a dat seama că toate eforturile lui au fost în zadar: maşina este mult prea mică, iar cele două tărgi pe care centrul de permaneţă le are în dotare nu au loc în autovehicul. „Plecăm cu ambulanţa la intervenţii, iar câţiva oameni din sat vin după noi cu un alt autoturism cu targa. Am cerut un autovehicul mai mare pentru a ne putea desfăşura activitatea. Tot ce putem face în momentul în care ajungem la faţa locului este să stabilizăm pacientul, după care să aşteptăm în stradă să vină o ambulanţă mai mare de la Craiova să preia cazul. Au fost situaţii în care am stat şi o oră“, povesteşte medicul Hisham Tageldin. 

   

Medicul din Sudan a făcut solicitare de mai bine de 6 luni pentru a primi o ambulanţă mai mare 

În ultimele şase luni Hisham Tageldin a făcut numeroase solictări la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj pentru a primi o ambulanţă mai încăpătoare, însă, de fiecare dată, i s-a spus că nu are în obiectul de activitate transportul bolnavilor. „Nu înţeleg atunci de ce Dispeceratul 112 ne mai solicită ajutorul“, a declarat medicul Hisham Tageldin.

Chiar dacă răspunsul a fost unul negativ, de fiecare dată, doctorul Hisham Tageldin spune că nu o să se dea bătut şi este gata să meargă mai departe. I-a trimis o solicitare şi lui Raed Arafat prin care îi cere ajutorul. Contactat de „Adevărul“, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat susţine că nu i-a ajuns solicitarea medicului Hisham Tageldin. „Noi nu dăm ambulanţe la dispensar, poate a primit maşină de consultaţii. Noi nu prevedem în lege serviciu de ambulanţă pentru dispensar pentru că ar însemna ca fiecare dispensar să ia maşina şi când e ceva să înceapă să fugă cu bolnavul“, a precizat Raed Arafat. 

Şapte kilometri cu targa în spate

Oamenii din sat, însă, l-au ajutat necondiţionat pe medicul lor de fiecare dată când acesta le-a solicitat sprijinul. „Am mers şapte kilometri cu targa în spate pe câmp pentru a prelua un pacient care fusese lovit de un animal. Am reuşit să îl salvăm“, a spus Badea Alexandru, loclanic din Frăţila.

Ambulanţa din satul Frăţila a ajuns în ultima lună la trei cazuri la care era necesară imobilizarea pacientului pe targă. Medicii care îşi desfăşoară activitatea la centrul de permanenţă din localitate spun că de la Craiova la Frăţila o ambulanţă face 45 de minute. „Ambele tărgi cred că au peste doi metri. Nu vrem să primim decât un autoturism mai mare chiar dacă este şi casat. Noi, medicii din cadrul centrului de permanenţă, suntem gata să îl reparăm pe banii noştri. Pacienţii au de pierdut în astfel de cazuri“, a precizat Abdullah Elghabach, medic în cadrul centrului de permanenţă din satul Frăţila. 

Medicii susţin că degeaba au ambulanţă dacă nu pot folosi targa pentru pacienţi 

Nu de puţine ori ambulanţa pe care o au în dotare s-a împotmolit în zăpadă sau în nămol, în timp ce încercau să ajungă la pacienţi. Medicii au fost nevoiţi să meargă pe jos kilometri buni cu trusa medicală, care cântăreşte 10 kilograme, în spate. „Noi trebuie să facem faţă tuturor solicitărilor de la grave la foarte grave. Am mers împreună cu ambulanţierul de multe ori cu cele două truse medicale kilometri întregi în spate din cauză că drumurile nu sunt practicabile. O ambulanţă mai mare ne-ar ajuta foarte mult în activitatea noastră“, a precizat medicul rezident Larisa Duică. 

Sat ocolit de doctori

 

Localnicii spun că până în anul 2008, puţini medici s-au încumetat să vină într-un sat uitat de lume. Ei cred că medicul sudanez a făcut toate eforturile pentru a-i ajuta. „Au fost pacienţi care au fost puşi pe bancheta din spate a ambulanţei. Un autoturism mai mare în care să poată intra şi targa cred că ar fi totul pentru doctorul nostru. Centrul de permanenţă era o paragină până în anul 2008. Medicii care sunt acum acolo şi muncesc l-au renovat şi dotat pe banii lor. Este un lucru mare în ziua de astăzi să scoţi bani din buzunar pentru alţii“, spune Carmen Mihăiescu, localnică. 

Credit pentru aparatură medicală

În anul 2009, Hisham Tageldin a făcut şi un credit bancar pe numele său pentru a dota centrul de permanenţă cu aparatură medicală. „Luna trecută, am terminat de achitat suma de 65.000 de lei. Banii i-am investit aici şi am cumpărat aparatură modernă. Nu îmi pare rău pentru absolut nimic. Aici este munca mea de opt ani şi vreau să pot să îmi desfăşor meseria de medic în condiţii bune. Niciodată nu am refuzat pe absolut nimeni. Au fost oameni care au venit şi din Vâlcea la noi“, a mai declarat Hisham Tageldin.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite