De la ce vârstă au nevoie copiii de prieteni. Ponturi pentru părinţii care trebuie să joace rolul de intermediari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii au nevoie să-şi facă prieteni încă de la vârste fragede, iar părinţii sunt cei care-i pot ajuta să stabilească astfel de legături. Specialiştii spun că prietenia la copii nu apare întotdeauna în mod natural, însă se poate învăţa.

Psihologii susţin că, de la o vârstă foarte fragedă, copiii se ataşează în mod natural şi firesc de alţi copii. Legăturile se stabilesc cel mai des în parc, iar de aceea părinţii trebuie să joace uneori rolul de intermediari.

„Copiii urmează întotdeauna exemplul părinţilor, iar în momentul în care observă mulţi prieteni în jur îşi dau seama că sunt  importanţi şi vor urma exact acelaşi exemplu. Trebuie să înveţe să aibă încredere în propria persoană, iar acest lucru trebuie clădit zilnic de către părinţi. Copilul va înţelege astfel că este apreciat şi că poate fi iubit şi de alţi copii aşa cum este iubit şi de părinţi. După vârsta de 3 ani cei mici au nevoie să îşi facă prieteni, iar unele legături pot dura toată viaţa“, a spus psihologul Constantin Mateescu.

Cum îi ajutăm pe copii să îşi facă prieteni:

- Părinţii trebuie să îi arăte copilului cum stau lucrurile în privinţa jocului cu prietenii. Astfel de legături se învaţă, aşa că cel mic trebuie să desprindă exact ce rol are prietenia în viaţa lui.

- Este bine să îi aduci copilului în vizită pentru început doi sau trei prichindei. Trebuie să înveţe să interacţioneze, să îi lase şi pe alţii să vorbească, să îşi aştepte rândul la un joc. Micuţii vor găsi o cale să comunice, dar şi să se joace.

- Intercaţiunea dintre copii este extrem de importantă, aşa că de mici trebuie duşi în parc, în spaţii de joacă amenjate, cluburi de sport, grădiniţă. Trebuie să experimenteze cum funcţionează realţiile, dar şi ce are voie şi ce nu are voie să facă.

- Este bine ca în momentul în care alegeţi să duceţi copilul într-un grup organizat să vedeţi dacă îi este pe plac. Întâlnirile dintre copii trebuie să fie pozitive şi să le aducă un sentiment de siguranţă, comfort, dar să-i şi amuze. O experienţă nefastă poate duce la frustrări şi sentimente negative, iar acest lucru îl poate ţine la distanţă de alţi copii.

Specialiştii au mai precizat că, după vârsta de cinci ani, copiii trebuie să înveţe că nu toate informaţiile pe care le aud se comunică şi altor persoane. „Copilul trebuie să înţeleagă că în momentul în care vorbeşte ceva cu un prieten nu trebuie să spună mai departe. Trebuie să îl învăţaţi exact ce informaţii poate comunica mai departe, dar şi pe cele pe care ar trebui să le ţină pentru el. Este bine ca atunci când îi organizaţi o petrecere să îi invitaţi toti prietenii sau colegii de şcoală pe care îi preferă. Dacă observaţi că este interesat de o fată sau de un băiat nu ezitaţi să faceţi cunoştinţă, iar astfel veţi observa că îi veţi facilita comunicarea mult mai uşor“, a mai precizat psihologul Constantin Mateescu. 

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite