Cum a scăpat nepedepsit un ginecolog, după ce a chiuretat o tânără care a murit în spital

Cum a scăpat nepedepsit un ginecolog, după ce a chiuretat o tânără care a murit în spital

Lucica Talegă, înainte de a muri, alături de fetiţă.

La un an după ce o tânără din Drobeta Turnu Severin a decedat la Spitalul Judeţean din Craiova, în urma unei întreruperi de sarcină, medicul care a realizat intervenţia nu a primit nicio sancţiune din partea conducerii spitalului sau a Colegiul Medicilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucica Talegă (18 ani), din Drobeta Turnu Severin, a murit în urmă cu un an la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde a ajuns în comă după un chiuretaj făcut de dr. Marian Galbenu. Rezultatele Institutului de Medicină Legală au arătat că vezica tinerei era perforată şi că acest lucru a avut o legătură de cauzalitate cu decesul fetei.

Florin Talegă, pe vremea când soţia sa (foto) trăia.


Florin Talegă, soţul acesteia, a depus, a doua zi după tragedie, plângeri la Colegiul Medicilor din România (CMR), filiala Mehedinţi, la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din judeţ, unde este angajat medicul Galbenu, şi l-a dat în judecată pe ginecolog, pentru că i-ar fi ucis soţia. La un an de la decesul Lucicăi, autorităţile din sănătate aruncă una pe alta răspunderea pentru măsurile luate în acest caz. „Am demarat, la acel moment o anchetă internă, însă nu se pune problema destituirii medicului de către conducerea unităţii, pentru că acest lucru poate fi făcut doar de către Colegiul Medicilor, singura autoritate competentă în acest sens”, a declarat dr. Constantin Păsărin, fostul director de la SJU Mehedinţi, care a iniţiat ancheta.

Copilul lui Florin Talegă, cu câteva luni înainte de a rămâne orfan.

De cealaltă parte, reprezentanţii CMR spun că nu au auzit de o astfel de reclamaţie. „Nu reţin ca în ultimii ani să fi primit vreo plângere pe numele doctorului Marian Galbenu. Avem altele mai vechi”, a afirmat dr. Ileana Nistor, preşedintele CMR Mehedinţi. Reprezentanţii spitalului spun că nu există motive pentru ca doctorul Galbenu să fie pedepsit în vreun fel. „S-a discutat problema în consiliul de etică al spitalului şi nu s-a luat nicio măsură”, a declarat dr. Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale. Între timp, cazul se judecă la Tribunalul Mehedinţi.

Firul tragediei

Lucica Talegă a ajuns la Spitalul Judeţean din Craiova în data de 24 noiembrie 2009, după ce s-a simţit foarte rău. Soţul acesteia povesteşte că tânăra făcuse o întrerupere de sarcină şi că, odată ajunsă acasă, a început să aibă usturimi, frisoane şi ameţeli. Bărbatul mai spune că a dus-o pe fată la medicul de familie, care i-ar fi dat trimitere la spitalul din Drobeta Turnu Severin.

În comă, după internare

După ce a fost internată, Lucica a intrat în comă şi a fost transferată imediat la Spitalul Nr 1 din Craiova. "Pacienta se afla în şoc toxico-septic, avea o cangrenă uterină. Vorbim despre o infecţie foarte severă“, a declarat prof.dr. Nicolae Cernea, şeful şeful Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie de la SJU Craiova. Specialiştii din Bănie nu îşi explică acest final tragic, însă au suspectat că un microb din timpul intervenţiei i-ar fi fost fatal pacientei. Surse de la Institutul de Medicină Legală spun că vezica urinară a pacientei avea o înţepătură provenită, cel mai probabil, din timpul chiuretajului, şi că astfel ar fi pătruns microbul în organismul fetei. Doctorul Marian Galbenu (foto jos centru), cel care a făcut chiuretajul, îşi susţine nevinovăţia: „Am conştiinţa împăcată, că nu sunt de vină pentru această tragedie".

Florin Talegă (foto jos), soţul Lucicăi, spune că îşi va căuta singur dreptatea. "Voi merge până în pânzele albe ca să răzbun moartea soţiei mele", a spus bărbatul.Acuzat că a uitat un ac în corp, în timpul operaţiei


Presa locală a scris, în urmă cu cinci ani, despre cazul unei tinere  care l-a acuzat pe medicul Galbenu de neglijenţă. Ionela Cretan (33 de ani) povesteşte, potrivit presei locale, că doctorul în cauză i-ar fi uitat în corp un ac chirurgical, în timpul unei operaţii de cezariană. Tânăra povesteşte că, la puţin timp după intervenţie, a început să aibă dureri abdominale, ameţeli, frisoane şi înţepături. A avut aceste simptome mai multe zile, după care, îşi aminteşte femeia, din corp i-a ieşit o bucată de ac chirurgical. „Într-o seară, mergând la toaletă, am simţit că ceva mă înţeapă mai puternic decât de obicei. Era ceva tare. Am crezut că poate e firul de la operaţie şi am văzut că iese. L-am tras. Era un ac“, a povestit Ionela Cretan.
citeste totul despre: