Craiova: Veteranul munţilor, ghid pentru pasionaţii de drumeţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Brânzan şi-a transformat întreaga viaţă într-o călătorie pe cărări montane, pe care le străbate şi astăzi cu aceeaşi prospeţime a tinereţii.

S-au scurs deja opt ani de când Constantin Brânzan îşi transforma o idee mai veche în proiect concret, opt ani de când înfiinţa Asociaţia Veteranmont România pentru montaniarzii trecuţi de al patrulea deceniu de viaţă. Acum sunt sute de membrii şi simpatizanţi adunaţi sub această umbrelă, ce acoperă toate regiunile ţării. Om mic la stat, dar mare la sfat, Constantin Brânzan reuşeşte să fie pe placul colegilor săi, oamenii din generaţii diferite, cu profesii diferite, dar uniţi prin dragostea de munte.

„Suntem ca o familie, iar acest lucru îmi place foarte mult. Până la un punct au fost oameni care nu ştiau nimic unii despre ceilalţi, iar acum sunt buni prieteni care nu ratează nicio ocazie pentru a fi împreună, mai ales în excursii sau cu ocazia unor importante aniversări“, spune preşedintele Veteranmont. „Acţiunea 70+“ este un asemenea moment. La finalul lunii aprilie, împătimiţi ai muntelui din toată ţara, ajunşi la vârste venerabile, au fost premiaţi la Craiova pentru performanţele lor montane.

A pregătit zeci de ghizi


Fiind parte din mari echipe, precum cele de la Electroputere şi ICMET, a învăţat ce înseamnă flexibilitate într-o colectivitate. A fost întâi sudor electric şi autogen, apoi economist. I-au fost meserii de bază, dar asta nu l-a împiedicat să nu urmeze şi alte cursuri, cele mai multe fără nicio legătură cu slujba din care îşi câştiga existenţa. La începutul anilor ’80 devenea inspector Protecţia Muncii, apoi îşi lua un certificat de atestare pentru funcţia de Instructor în domeniul cercetării ştiinţifice, un altul de autorizare contabilă. Anii ’90 i-au deschis perspective la care aspira. Constantin Brânzan apare ca absolvent al cursurilor de arbitru în ramura orientare sportivă, de instructor sportiv şi de atestare ghid autocar. Poveţele sale despre ce înseamnă un bun ghid montan au fost ascultate de zeci de craioveni care veneau la lecţiile pe care le susţinea la Direcţia de Tineret şi Sport Dolj.

„Cei care şi-au luat atestatul sunt chiar oamenii care ştiu ce înseamnă un baţi cărări de munte. Ei îi pot tempera şi pe aceia care cred că se pot lua oricând la trântă cu muntele, punându-şi nu de puţine ori viaţa în pericol“, povesteşte Brânzan.


Citeşte mai mult astăzi, în Adevărul de Seară.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite