Craiova: Vasile Fântână, părintele boxului din Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-au trecut prin mână mii de sportivi, unii atingând marea performanţă. I-a avut ca elevi, printre alţii, pe deja celebrii Sorin Tănăsie, Lucian Bute, Adrian Diaconu, Jo Jo Dan şi fraţii Simion.

Are 70 de ani şi de 40 de ani face acelaşi lucru, predă nobila artă a boxului, meserie de care spune că nu are de gând să se lase vreodată. Este antrenor emerit de 16 ani, cam cât a activat şi la loturile naţionale. Vasile Fântână este un nume respectat în boxul craiovean şi nu numai. A şlefuit foarte mulţi pugilişti. Unii au atins repede marea performanţă, alţii s-au afirmat mai târziu sau au rămas doar la stadiul de promisiune. Dar cu toţi a muncit la fel de mult. „Cu sportivii valoroşi nu ai conflicte, pentru că sunt serioşi“, susţine Fântână.

Lăsat fără slujbă de Elena Ceauşescu

A descoperit boxul de mic copil. „Tatăl meu era un mare iubitor al acestui sport şi mă lua peste tot cu el. Atunci se făceau gale pe la grădinile de vară sau când venea circul. Ţin minte că mă băga sub palton şi aşa puteam să intru la circ. Am rămas cu pasiunea asta, iar apoi m-am apucat şi eu de box. L-am practicat însă sporadic, pentru că atunci se cerea spectacol, nu performanţă“, îşi aminteşte Vasile Fântână.

A devenit antrenor din 1964 şi, cu excepţia anilor când s-a aflat la loturile naţionale, nu a părăsit niciodată Bănia. „Chiar şi atunci mă ocupam de sportivii de la club cu ajutorul colegilor şi, în special, al fratelui meu Dumitru“, povesteşte Fântână.
În 1983, Elena Ceauşescu a dat ordin să fie desfiinţate secţiile de box din toată ţara. „Atunci am rămas fără serviciu, dar directorul de la CSM Craiova, Eugeniu Ştefănescu, a înfiinţat special pentru mine o secţie de box, unde activez şi în prezent“, spune Fântână, care a fost decorat pentru merite deosebite de preşedinţii României, Constantinescu şi Iliescu.

Dinamo i-a creat cele mai mari probleme

Craiova a avut 47 de campioni naţionali cu Vasile Fântână în colţul ringului. Acesta nu uită însă disputele cu Dinamo. „Trebuia să munceşti înzecit şi să obţii victorii clare în faţa boxerilor de la Dinamo. Altfel, deciziile le erau favorabile“.
Fântână a adus României şi o serie de campioni şi vicecampioni europeni şi mondiali, printre sportivii celebri care i-au trecut prin mână numărându-se Lucian Bute, Sorin Tănasie, Dorel şi Marian Simion, Adrian Diaconu, Viorel Simion sau Jo Jo Dan. Ultimul a confirmat însă doar la profesionism. „Li s-au asigurat condiţii de pregătire excelente şi s-a urmărit performanţa, nu câştigul imediat“, explică Fântână succesele „canadienilor“.

Data naşterii: 5 aprilie 1939, Craiova

Studii: Liceul „Nicolae Bălcescu“, Craiova

Experienţă: De 45 de ani este antrenor de box

Familie: Căsătorit de 48 de ani, fără copii

Ce-i place
Să muncească toată ziua, însă doar din plăcere. Iubeşte animalele de casă şi se simte bine când să lucreze în grădina gospodăriei de la ţară. „Cea mai plăcută meserie de la ţară este să culegi via şi să faci la cazan“, susţine Fântână. 

Ce nu-i place
„Nu suport regimul cazon şi nici să fiu controlat“, afirmă Fântână. Detestă minciuna şi oamenii care sunt „taier cu două feţe“. „Nu-mi place politica şi nu am fost niciodată membru al vreunui partid“, mai spune Fântână. 


Întrebări şi răspunsuri
Regretaţi ceva în aceşti 40 de ani de antrenorat?
V.F.:
Multe. Dar cel mai mult faptul că nu l-am făcut pe Dorel Simion de 57 kg la CE din Ungaria (1995), creându-i astfel loc şi lui Vâjdea Cosmin (63 kg). Dorel a ieşit campion, dar dacă îi făceam de 57, respectiv 60 kg, scoteam doi campioni europeni.

Sunteţi considerat un antrenor exigent?
V.F.:
Foarte exigent. Extraordinar de exigent la nivelul loturilor naţionale, în comparaţie cu activitatea de la club, dar şi pentru că la lot sportivii aveau tot ce le trebuia. Am pus accentul pe disciplină, fără de care nu se poate face performanţă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite