Craiova: Premieră în Oltenia: siturile arheologice, scanate tridimensional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în această parte de ţară, arheologii vor şti ce este în sol fără să mai fie nevoiţi să facă săpături. Scanarea geofizică şi 3D sunt considerate cele mai noi tehnici de determinare a construcţiilor romane, iar prin utilizarea lor se evită ceea ce arheologii numesc „săpături în gol“.

Siturile arheologice „Castraviţa“ şi „La Ruptură“, de la Desa, şi cel de la Cioroiu Nou vor beneficia de scanarea geofizică tridimensională începând din vara acestui an.

image

„Un avantaj este reducerea campaniilor arheologice pentru decopertarea completă a castrului şi cimitirului roman de la Desa, dar şi a aşezării urbane de la Cioroiu Nou. Odată aflate, se reconstituie 3D structurile, în special cele romane“, explică arheologul Florin Ridiche, de la Muzeul Olteniei.

(de la stânga la dreapta) arheologul Florin Ridiche, Mihai Fifor - directorul Muzeului Olteniei, arheologul Dorel Bondoc şi prof. Mihnea Marin

image

Încă un şantier, la Fărcaş

În acelaşi timp, instituţia continuă acţiunea de scanare a pieselor mici de patrimoniu, dar şi lucrul la realizarea paginii web a instituţiei, prin care vor putea fi vizitate vitual, din toamnă, două secţii ale acestuia: Etnografia şi Ştiinţele Naturii. Muzeul Olteniei are un patrimoniu de 360.000 de piese, din care a scanat până acum 200.

image
image

Arheologul Florin Ridiche susţine că prin deschiderea în acest an şi a şantierului din localitatea doljeană Fărcaş se doreşte lămurirea unei controverse istorice. „Cercetările încearcă să identifice o formaţiune politică medievală, Cnezatul lui Farcaş, iar dacă vom reuşi să descoperim capitala acestuia, înseamnă mărturii despre începuturile vieţii politice medievale“, explică Florin Ridiche.


De asemenea, vor fi reluate în această vară şi săpăturile la castrul roman de la Răcari. „Vom putea restaura edificiile interne şi întregi gardul de protecţie. Accesul la castru se face uşor, pe calea ferată sau cu maşina, şi trebuie inclus în turismul tematic“, a precizat arheologul Dorel Bondoc.

Muzeul avertizează

Mihai Fifor a atras atenţia că lucrările care vor fi demarate în următoarea perioadă în Craiova, pentru pasaje şi reabilitarea centrului istoric, trebuie să ţină cont de legislaţia în vigoare privind protecţia patrimoniului. „Mă gândesc cu precizie la tot ce înseamnă descărcare de sarcină arheologică şi supraveghere arheologică la astfel de investiţii“, a precizat directorul Muzeului Olteniei.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite