Craiova: Oamenii se scaldă în Jiu la un loc cu vacile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de craioveni intră zilnic în apa în care urinează animalele. Specialiştii în sănătate publică spun că din apele pline de microbi se poate contracta leptospiroza, cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire fiind copiii.

Căldura i-a adus pe toţi pe malul Jiului. Chiar şi pe nea Ion împreună cu cireada sa. „E prea cald, domne! Unde să ne ducem cu săracele animale? Trebuie şi ele să se răcorească cumva. Apoi nu sunt eu singurul care vine aici. Vin tot felul de oameni cu oi, cu vaci, cu cai“, susţine nea Ion, un localnic din Podari.

La doar câţiva metri de locul unde vacile îşi făceau nevoile, ieri, un grup de copii înotau în apa Jiului. „La cât stăm noi în apă, nu cred că ne putem îmbolnăvi“, ne-a spus Irinel, un tânăr care se afla împreună cu un grup de prieteni. Alţii stăteau la gratar sub umbra copacilor. „Nu avem bani să mergem în fiecare zi la ştrand. Cel mai bine e aici, la Jiu. Nu ne costă nimic şi stăm cât vrem“, ne-a spus Marinel, un bărbat trecut de 40 de ani.

Specialiştii în sănătate publică spun că apa Jiului este plină de microbi pentru că animalele şi oamenii îşi fac nevoile în apă. Cea mai periculoasă afecţiune care poate fi contractată este leptospiroza, o boală infecţioasă comună omului şi animalelor. Omul se poate îmbolnăvi atât prin contactul direct cu animalele, cât şi prin intermediul apelor de suprafaţă contaminate cu urina provenită de la animalele excretoare de leptospire.

Oamenii se pot îmbolnăvi de leptospiroză

„Frecvent, poarta de intrare a leptospirelor în organismul omului este constituită atât din pielea lezată, cât şi de cea intactă, deoarece, prin mobilitatea intensă şi existenţa cârligelor la extremităţi, ele pătrund activ prin ţesuturi. Aceste modalităţi de îmbolnăvire sunt caracteristice pentru pescari şi persoanele care se scaldă în apele de suprafaţă contaminate“, ne-a declarat veterinarul Emil Safta. Acesta a mai declarat că dacă boala nu este tratată corect, intervin complicaţii cu localizarea leptospirelor în meninge, ficat, rinichi, plămâni, ţesuturi oculare sau la nivelul suprarenalelor şi miocardului.

Din cauza căldurii insuportabile din ultimul timp, sute de craioveni fug de apartamentele înfierbântate şi aglomerează plajele improvizate din zona Jiului. Chiar dacă mulţi dintre ei ştiu că apele sunt murdare, iar scăldatul este interzis, oamenii ignoră avertizările specialiştilor, expunându-se riscului de infecţii.

Ei nu se simt vinovaţi şi dau vina pe serviciile de administrare a apelor. „Au pus acum nişte plăcuţe cu scăldatul interzis. Credeţi că este de ajuns la mentalitatea olteanului?“, întreabă Nicu Boboc. Pe o distanţă de trei kilometri pe malul Jiului în zona Podari, reporterii „Adevărul de Seară“ Craiova nu au găsit niciun panou care să indice pericolul la care se expun oamenii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite