Craiova: Ileana Sorescu îşi antrenează soţul la atletism

A început activitatea sportivă la 13 ani, iar acum, în afara antrenamentelor, îl pregăteşte pe soţul ei pentru a ajunge la recorduri la nivel intern şi internaţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu a avut o pasiune pentru atletism până în momentul în care a început să îl practice. Treptat, Ileana Sorescu a devenit numărul doi în ţară şi, de multe ori, a fost pe podium la competiţii internaţionale din lume la aruncarea discului. „În clasa a şaptea a fost selecţionată, primul meu antrenor fiind Constantin Bădescu, de la CSS Olimpia Craiova. Acum am o relaţie foarte bună cu Dan Serafim şi Mircea Călin, care ne ajută foarte mult. Nu ştiam prea multe despre această ramură a atletismului. Am mers la stadion, am fost testată timp de două săptămâni şi antrenorul a decis că am înclinaţii pentru disc şi greutate“, îşi aminteşte Ileana Sorescu, fostă Brânduşoiu.

Peste doi ani au venit şi primele rezultate importante. „În 1992 am debutat, iar în 1994 am obţinut locul I la juniori III cu o performanţă de 12,65 metri. Au urmat rezultatele, locul II la disc la CN de iarnă şi locul I la greutate, la CN de iarnă“, subliniază sportiva. Progresul a continuat, în anul următor, participând la o competiţie europeană la un nivel ridicat.

I-a plăcut scrima

Deşi eram la juniori I, am concurat la o categorie superioară pentru că nu era o probă pentru atlete de vârsta mea. La juniori am ocupat locul 5 la Campionatul European şi de două ori am fost aproape de podium (locul 4), la Campionatul Mondial“, mai spune Ileana. Părinţii au fost de acord cu parcursul ei datorită faptului că a învăţat bine. Doar întâmplarea a făcut să nu devină o scrimeră de succes. „Mi-a plăcut scrima, dar eram prea mică şi trebuia să mai aştept. Era o probă interesantă, m-a atras, însă a fost doar ceva de moment“, declară atleta. Unul dintre regretele sale a fost faptul că nu a putut participa la Jocurile Olimpice, însă recunoaşte singură că baremurile pentru a accede la acest nivel sunt foarte mari.

Greu, dar plăcut

Deşi nu a renunţat să participe la competiţiile atletice de aruncarea discului, în paralel, Ileana Sorescu îl pregăteşte pe soţul ei, Cosmin, pentrun competiţiile importante la aruncarea greutăţii. „Este foarte plăcut, dar şi greu. Trebuie să îmi înving sentimentele de soţie. Trebuie să îl încurajez şi să îl determin că poate depăşi momentele dificile. Am avantajul că îi cunosc foarte bine caracterul, reacţiile“, explică Ileana trăirile ca antrenor al lui Cosmin care participă pentru cucerirea celui de-al 15-lea titlu naţional consecutiv. Avantajul celor doi îl reprezintă faptul că se cunosc din perioada junioratului şi se cunosc bine atât pe teren, cât şi în afara lui.

citeste totul despre: