Craiova: Exporturile ridică economia Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile companii din industria olteană au mărit ritmul exporturilor în 2010, fapt ce a determinat autorităţile să fie încrezătoare într-o revenire a economiei. Numărul operaţiunilor de export din Dolj a fost de trei ori mai mare în 2010 faţă de 2009.

Industria din regiunea Olteniei se pune pe picioare, potrivit ultimelor date furnizate de instituţiile abilitate să strângă informaţii cu privire la situaţia economică a regiunii. „O revigorare a economiei se vede. Electroputere şi Ford au crescut puternic exporturile şi să sperăm că această tendinţă se va menţine şi în perioada următoare”,a spus Dan Mircea Matei, directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova. Dacă în 2009, numărul operaţiunilor de export din Dolj a fost de doar 845, în 2010 acestea au ajuns la 2.720. Volumul exporturilor a fost în 2010 de 262 de milioane de euro, în timp ce în 2009 firmele doljene au exportat de 232 milioane de euro, potrivit statisticienilor. Prin comparaţie, în timp ce Doljul, Oltul, Gorjul şi Vâlcea au adunat 17.400 de operaţiuni vamale în 2010, numai în Argeş au fost înregistrate 25.000, ca urmare a producţiei intense de la Dacia, cel mai mare exportator al României, aşa cum reiese din datele furnizate de DRAOV Craiova.

Au crescut şi importurile

Doljul rămâne însă singurul judeţ din regiune care nu reuşeşte să îşi acopere importurile prin exporturi. Datele colectate arată că, deşi firmele doljene au intensificat exporturile, importurile au crescut şi ele exponenţial. Dacă în 2009 doljenii importau bunuri de aproape 270 milioane de euro, în 2010 volumul importurilor a ajuns la 353 de milioane, potrivit DRS Craiova. Jumătate din exporturile din regiune au aparţinut însă firmelor din judeţul Olt, potrivit datelor Direcţiei Regionale de Statistică. Şi reprezentanţii Fiscului sunt optimişti şi spun că încasările la buget au crescut vizibil. „Vom încheia acest trimestru cu rezultate bune, sperăm. Planul de încasări în luna februarie a fost depăşit şi credem că această tendinţă va continua”,a spus Eugen Călinoiu, direcţiei Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj.

Întreprinderile mici şi mijlocii, mai pesimiste

„Cu o floare nu se face primăvară”, spun însă reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii, care consideră că o ieşire vizibilă din recesiune va putea fi observată în zona Olteniei abia la sfârşitul anului 2011 sau chiar la începutul anului 2012. „Exporturile nu sunt însă principalul indicator al revenirii economiei. La export a ajutat foarte mult inflaţia de anu trecut, dar acum nu este deloc benefică întărirea leului. Noi credem că cea mai optimistă prognoză este aceea de ieşire din recesiune în noiembrie-decembrie 2011. Fondurile structurale vor fi absorbite în proporţie de 15% în acea perioadă, se vor face angajări şi va fi o infuzie de capital. Doar începerea construcţiei celor două pasaje din Craiova va crea peste 1.000 de locuri de muncă”,a spus Valentin Cristea, presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM) Craiova. De altfel, reprezentanţii patronatelor în sectorul IMM susţin că şi rata şomajului este un indicator al revenirii economiei dar sunt de părere că nivelul acesteia ar trebui stabilizat la 6-7% pentru a menţine competitivitatea pe piaţa muncii.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite