Craiova: Experţii, acuzaţi că umflă rapoartele de evaluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Finanţelor Publice doljene îi acuză pe unii experţi că supraevaluează bunurile firmelor care solicită amânarea la plată a datoriilor. Aproximativ 30 de cereri de păsuire a firmelor cu datorii au fost admise până în prezent.

Actul normativ care permite agenţilor economici să solicite o amânare a impozitelor datorate statului e văzut de unele firme ca o modalitate de fentare a autorităţilor fiscale. Cel puţin asta e părerea şefilor Fiscului doljean, care au acuzat astăzi o parte din experţii independenţi care evaluează bunurile puse drept garanţie de firme că le pun un preţ exagerat, încercând astfel să obţină păsuiri pentru sume mari de bani. „Ne confruntăm cu o problemă care tinde să devină periculoasă. Am început să primim rapoarte de evaluare de la agenţii economici care mai de care mai interesante, care nu respectă cea mai mică normă de conduită profesională. Nu putem să luăm în calcul asemenea aberaţii şi vom facem demersuri pe lângă ANEVAR, organizaţia experţilor, şi pe lângă organele de cercetare penală. Domnii care fac asemenea documente trebuie să înţeleagă că noi nu suntem fraierii nimănui”,a spus Eugen Călinoiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj. Practic, toate firmele doljene pot solicita în acest moment amânarea la plată a datoriilor punând drept garanţie 20% din valoarea sumei pentru care se solicită păsuirea în cazul unei perioade de până la trei luni şi 40% din valoare în cazul unei păsuiri de până la şase luni.

Terenuri la periferie, evaluate la 700 de euro metrul pătrat

Acesta a dat drept exemplu evaluarea unei maşini fabricată în 1986, despre care un expert a considerat că valorează în prezent 500.000 de euro. Firma care a adus raportul de evaluare solicitare o amânare la plată pentru un milion de lei. Călinoiu a adăugat că există firme care au adus rapoarte de evaluare în care terenuri situate la marginea Craiovei erau estimate la un preţ de 6-700 de euro pe metrul pătrat. „În ultimele două săptămâni am avut trei sau patru rapoarte de acest gen şi există o tendinţă de generalizare. Nu se poate aşa ceva! Evaluarea se face printr-o metodă comparativă, adică trebuie să vezi la cât s-a vândut bunul respectiv, nu pui un preţ ca să-i faci pe plac celui care te plăteşte”,a mai spus Călinoiu. Cu toate acestea, 30 din cele aproximativ 40 de cereri de acest gen depuse de societăţile doljene au fost admise de finanţişti.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite