Craiova: Ancuţa Marin a fost brevetată pentru confecţionat lumânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţeanca, din Târgovişte, a primit anul trecut brevet pentru modul în care  lucrează lumânări parfumate.  Artista a venit la Craiova special pentru a-şi expune marfa.

În fiecare zi toarnă parafină în ceaun, la topit. O lasă pe flacără câteva ore, în funcţie de cum se înmoaie substanţa, în timp ce aruncă în ea parfum, adus special din Canada. Când Ancuţa crede că materia primă este suficient de moale, o pune în cele 500 de forme speciale.

Coase goblenuri şi sculptează

„Deşi practic această meserie de şapte ani, de câte ori intru în atelier mă simt ca şi cum ar fi prima zi de lucru. Nu mă plictisesc nicio clipă să muncesc lângă foc, pentru lumânări. Este o artă, nu poate oricine să se apuce de această activitate, fără să aibă talent“, spune meşterul popular. Pentru procedeul inedit prin care dă formă şi mireasmă lumânărior, Ancuţa a primit anul trecut un brevet, pe care îl poartă pretudindeni. Este o dovadă, adaugă femeia, că ideile îi sunt recunoscute. Deşi a absolvit un liceu economic, nu s-a simţit niciun moment atrasă de această ştiinţă. Ne povesteşte că de mică a mâzgălit pe asfalt tot felul de desene, a cusut goblenuri, iar mai târziu s-a apucat de sculptat.

„Sunt o fire migăloasă!“

„Sunt o fire migăloasă, îmi place să creez, pentru că am imaginaţie. Această îndeletnicire îmi aduce multe satisfacţii. În orice oraş prin care am trecut am primit laude. În momentul când se prezintă la mine o persoană şi-mi mulţumeşte, după ce mi-a cumpărat marfa, îmi încarc sufletul de bucurie. Câteodată nici nu mai contează banii“, explică dâmboviţeanca. A dat formă primei lumânări în urmă cu şapte ani, iar acum Ancuţa a ajuns la performanţa de a realiza modele dintre cele mai complicate. „La final dau culoare cu ajutorul unei pensule, după care trec fiecare lumânare în parte printr-un aparat special. Nu sunt două bucăţi la fel. Depinde, bineînţeles, şi de starea pe care o am. Cu cât sunt mai liniştită, mai împăcată, cu atât rezultatele sunt mai bune“, completează Ancuţa.

Şi-a vândut marfa în toată ţara

Românii din toate zonele ţării s-au bucurat să achiziţioneze lumânările brevetate, dat fiind că artista şi-a expus produsele în toate oraşele. „Am fost nu doar o dată în Drobeta Turnu Severin, Tulcea, Iaşi, Constanţa, Braşov, Sibiu, Cluj. Uneori căram cu mine câte 3.000 de lumânări, într-o singură localitate, dar mai mă întorceam acasă ca să mai iau, pentru că epuizam produsele în două zile. În urmă cu câţiva ani, în Dolj am avut profit de 9.000 lei, iar la Zilele Craiovei din 2008 am făcut vânzare de 12.300 lei“, ne vorbeşte Ancuţa despre momentele de glorie în comerţul cu lumânările odorizante.
 
Efectele crizei financiare se resimt în afacerea cu lumânări?

A.M.: Criza ne-a afectat considerabil. De câteva luni am început să facem reduceri. De la 4 lei, cât costă de regulă o astfel de lumânare, preţul a ajuns la 3 lei. Însă multă lume păstrează lumânările nearse, pentru că miros chiar dacă nu le aprinzi, astfel că nu mai dau banii pe alte bucăţi. Dacă se va înrăutăţi situaţia economică a ţării, o să iau în considerare chiar varianta de a mă reprofila.

Care ar fi o altă meserie pe care aţi dori să o practicaţi, dacă ar fi cazul?

A.M.: Soţul meu sculptează foarte frumos şi, de ceva vreme, am început şi eu să-i urmez exemplul. Sper totuşi să nu fiu nevoită să renunţ la confecţionarea lumânărilor. Aş mai putea să deschid un magazin, unde să fiu şi vânzătoare.

Ce îi place:
Iubesc să lucrez cu oamenii. Mă bucur când am drumuri prin ţară, unde cunosc şi mă împrietenesc cu multă lume. Câteodată se întâmplă să am, printre clienţi, o mulţime de personalităţi, de exemplu Anastasia Lazariuc.

Ce nu îi place:
Mă întristează invidia dintre meşterii populari. Observ cu durere cum artiştii încearcă să arate că sunt prieteni, între ei, dar în spate îi poartă ranchiună celui căruia îi merge afacerea mai bine. Este loc pentru toţi.

Profil:
Născută:
19 mai 1963, satul Văleni, judeţul Dâmboviţa
Studii:
Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Târgovişte
Experienţă:
11 ani ca vânzătoare, 7 ani ca meşter popular
Familie:
Căsătorită

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite