Craiova: Afaceriştii olteni s-au plâns guvernatorului Isărescu de exigenţa băncilor şi statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu a destins atmosfera de la întâlnirea cu oamenii de afaceri olteni
Mugur Isărescu a destins atmosfera de la întâlnirea cu oamenii de afaceri olteni

Oamenii de afaceri olteni s-au plâns guvernatorului de birocraţia din accesarea fondurilor europene, exigenţa Fiscului şi a băncilor în relaţia cu firmele. Isărescu a vorbit despre tentativele de manipulare a cursului valutar dar şi despre intrarea în zona euro.

Într-o atmosferă degajată, întreţinută de glumele făcute de guvernatorul Mugur Isărescu, oamenii de afaceri din Oltenia întruniţi la hotelul Jiul din Bănie s-au dezlănţuit ieri împotriva Fiscului, a birocraţiei din sistemul public dar şi împotriva băncilor care vor să îşi „jupoaie” clienţii. „Modalităţile de absorbţie a fondurilor europene sunt greoaie, foarte dificile,  nu sunt stabilite foarte clar priorităţile, fondurile sunt direcţionate pompieristic şi repartizarea lor se face aiurea”,a spus omul de afaceri Mihai Anghel, care exploatează în zona Olteniei prin intermediul firmei Cerealcom peste 25.000 de hectare de teren agricol. Afaceristul Ştefan Cherciu (foto jos), patronul societăţii Casa Noastră,care deţine brandul QFort, a reclamat faptul că Fiscul a împovărat şi mai mult firmele, trăgându-le şi ultimii bani din conturi într-o perioadă în care toate companiile au avut nevoie de lichidităţi. „Statul ar trebui să fie mai înţelegător cu cei care crează locuri de muncă, să vină să discute, pentru că o mică datorie se transformă într-una cu penalităţi foarte mari”,a spus Cherciu, care a arătat că şi băncile au contribuit din plin la această situaţie.



Oamenii de afaceri au condamnat şi nepăsarea de care dă dovadă statul în domenii cu risc major de evaziune fiscală precum comerţul cu cereale sau cel cu fructe şi legume. "Piaţa e dereglementată. Orice Nea Zăpadă poate să ucidă în România oameni cu porcăriile pe care le bagă în fructele şi legumele cultivate. Nimeni nu controlează nimic, iar 70% din producerea, transportul şi comercializarea legumelor şi fructelor sunt în acest moment la negru în România", a spus Gheorghe Marinescu, patronul firmei Marigaz din Cârcea. Afaceristul a fost aprobat şi de Mihai Anghel, care a precizat faptul că şi în domeniul cerealier evaziunea atinge cote ridicate.

Isărescu: Lucrăm uneori la un comunicat mai mult decât la luarea deciziei

Isărescu le-a spus participanţilor la întâlnire, oameni de afaceri, şefi ai Finanţelor Publice, bancheri dar şi reprezentanţi ai mediului academic faptul că şi-a dorit să poarte o discuţie cu ei pentru a lua pulsul economiei reale şi pentru a transmite direct politica dusă de Banca Naţională a României. Isărescu a vorbit despre rolul media în distorsionarea mesajelor venite dinspre BNR, dar şi despre modul în care televiziunile au fost folosite pentru a împământeni ideea că euro va ajunge la 5 lei. „Au ţinut-o că se face 5 lei. Fiecare aţi avut frica asta şi nu era niciun motiv să se întâmple aşa. Ei bine, manipularea asta a prins. Când ai un miliard de euro, o depreciere de 10% îţi bagă 100 de milioane în buzunar”, le-a spus Isărescu, care a precizat apoi, chestionat de afacerişti, că cei care au manipulat cursul au fost "copiii noştri", tinerii şcoliţi la Londra, în bănci de renume. Isărescu a mai spus că, din cauza efectelor pe care le poate avea o greşeală strecurată într-o ştire dată în media, BNR este extrem de atent în transmiterea informaţiilor. "Lucrăm uneori la un comunicat de două pagini mai mult decât la luarea deciziei",a spus Isărescu.

De vorbă cu funcţionarele, deghizat"precum Cuza"

Guvernatorul a vorbit ieri şi despre culisele intrării României în Uniunea Europeană şi NATO dar şi despre pericolele care ne pasc dacă România va intra în zona euro cu o economie nepregătită. "Intrarea în zona euro înainte de a fi pregătiţi ne va crea mari probleme. Pe de o parte, nu va mai fi problema diferenţei de curs, pe de alta vor creşte preţurile şi pretenţiile",a mai spus Isărescu.

stefan cherciu

Lăsând la o parte haina de guvernator, Isărescu a vorbit şi din postura omului de afaceri, pus pe drumuri de stat. Isărescu, care e un recunoscut producător de vinuri de Drăgăşani, a dezvăluit audienţei că a fost, deghizat "precum Cuza", pe la ghişee şi a fost umilit de funcţionare. "Le-am întrebat: ce faceţi acolo? şi mi-au răspuns: Da' ce te interesează pe dumneata? Uite că mă interesează!", a spus guvernatorul, care a condamnat faptul că un producător de vin, produs accizabil dar neaccizat, e nevoit să declare cantitatea de vin produsă pe soiuri. "La ce le-o trebui nu ştiu. Ca şi cum, dacă se introduce acciza, va fi una diferită pe soiuri de vin. Dacă asta nu e birocraţie, nu ştiu cum să o numesc",a spus cu năduf guvernatorul.
Afaceriştii şi guvernatorul au ajuns la concluzia, la sfârşitul dezbaterii, că fondurile europene reprezintă şansa firmelor, dar şi a băncilor în vremuri de criză. "Băncile care se vor lipi de banii comunitari, vor face bani. Dacă nu, devin ca ING, institut de cercetare. Nu dai credite, dai previziuni", a spus Isărescu glumind. Pe de altă parte, guvernatorul a conchis că, în vremuri de restrişte, singura adevărată monedă de schimb e încrederea.

Ford a lipsit de la întâlnire

Spre deosebire de întâlnirea similară de la Piteşti, unde "sufletul petrecerii" a fost Constantin Stroe, reprezentantul Dacia, la Craiova piaţa producătorilor auto nu a fost reprezentantă. Deşi au fost invitaţi la reuniunea informală cu guvernatorul BNR, reprezentanţii Ford România nu au fost prezenţi la întâlnire. De altfel, Mugur Isărescu a încheiat evenimentul într-un ton „optimist”, susţinând că în piaţa auto mondială există în prezent un exces de 60% de capacitate de producţie. „Vă daţi seama cum era să încep discursul cu chestia asta la Craiova?”, a spus, zâmbind, Isărescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite