Ce ascund crizele de furie ale copiilor şi cum pot fi tratate. 7 metode prin care părinţii pot opri crizele emoţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atunci când dicutăm cu copilul este indicat să staţi la nivelul lui  Foto: centruldeparenting.ro
Atunci când dicutăm cu copilul este indicat să staţi la nivelul lui  Foto: centruldeparenting.ro

Copiii indiferent de vârstă trăiesc emoţii printre care şi furia. Părinţii nu trebuie să se îngrijoreze, dar nici să treacă cu vederea aceste crize emoţionale. Întotdeauna  în spatele acestora se ascunde o cauză care poate fi eliminată.

Medicii psihologi au precizat că în dezvoltarea copilului apar etape, iar inevitabil vor fi şi schimbări de comportament: acces de furie, plânsete sau ţipete. „Uneori părinţii au impresia că pot controla aceste crize emoţionale, dar de cele mai multe ori ajung să fie depăşiţi de situaţie. Fiecare furie trebuie gestionată în funcţie de cauza care a declanşat-o, iar copilul are nevoie să se simtă înţeles şi sprijinit pentru a putea depăşi acest moment. Ignorarea unui astfel de comportament poate să ducă la scăderea încrederii în persoanele adulte, aşa că este indicat să încurajăm copilul să îşi exprime verbal emoţia trăită“, a spus medicul psiholog Cătălin Smarandache.

Cum putem elimina crizele de furie ale copiilor:

-În momentul în care copilul are un acces de furie nu trebuie să reacţionaţi la fel şi să ţipaţi. Cel mai bun lucru este în astfel de situaţii este să rămâneţi calm. În momentul în care părinţii reacţionează la fel ca şi copiii nu fac altceva decât să pună paie pe foc şi să provoace şi mai mult furie.

-Un copil furios nu trebuie abordat niciodată raţional şi asta pentru că nu are aceeaşi capacitate de a înţelege lucrurile corect. Este bine să aplicaţi alte tehnici care cu siguranţă dau roade. Aşteptaţi până în momentul în care se calmează, iar după acest episod discutaţi cu el.

-Părinţii în momentul în care copilul are un acces de furie îşi pierd cumpătul şi îl lovesc. Nu este indicat să

înţeleagă că în momentul în care te cerţi cu cineva recurgi la violenţa fizică. Important este să îi învăţăm pe copii să îşi assume responsabilitatea, iar în momentul în care au greşit să conştientizeze acest lucru.

-În momentul în care copilul are o un acces de furie este bine să te îndepărtezi de el, însă nu trebuie izolat complet. 

-De cele mai multe ori părinţii fac scene în faţa copiilor şi sunt furioşi pe ei. Copiii au tendinţa de a ne provoca, dar rolul nostrum este să înţelegem imediat acest lucru şi să nu reacţionăm în consecinţă.

-Copilul nu trebuie niciodată pedepsit pentru emoţiile sale. Trebuie să înţeleagă că măsura a fost luată din cauza comportamentului. În momentul în care le aplicaţi pedepse dure la furie nu o să obţineţi nimic.

-Părinţii trebuie să fie un model pentru copii, aşa că în momentul în care au un acces de furie este indicat să luaţi o pauză. Interacţionaţi cu copilul doar atunci când toată lumea este calmă.

Specialiştii au mai precizat că putem evita comportamentul neadecvat al copiilor. „Este bine ca părinţii să stabilească un program zilnic al copilului. Nu este indicat să plece de acasă cu el la cumpărături în momentul în care este obosit sau în apopierea orei de masă. Este indicat să îl lăsaţi să aleagă, iar în momentul în care se poate frumos este bine să îl lăudaţi. Este bine să încercăm să înţelegem ce a declanşat o criză de furie, iar în momentul în care vom discuta cu cel mic trebuie să îl facem să înţeleagă că a  fost un accident şi nu trebuie să se mai repete“, a mai spus medicul psiholoc, Cristian Smarandache.

Medicii psihologi au mai precizat că atunci când dicutăm cu copil este indicat să staţi la nivelul lui, iar astfel veţi putea stabili contactul vizual.

       

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite