Cât de sănătoşi sunt cartofii dulci şi în ce boli sunt recomandaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevarul
FOTO Arhiva Adevarul

Cartoful dulce este considerat un aliment sănătos, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi la diminunarea rezistenţei la insulină. Leguma-minune provine din America Centrală şi preferă clima caldă, dar şi umezeala.

Cartoful dulce este bogat în antioxidanţi, vitamine, minerale, fibre, are un gust dulce şi foarte plăcut. Leguma-minune ţine la distanţă boli precum cancerul, Parkinson, Alzheimer. „Cartoful dulce este un aliment sănătos şi conţine un compus care ajută la întărirea sistemului imunitar. Este bogat în carbohidraţi, betacaroten, fibră dietetică, vitamina C, B6, A, dar poate fi consumat şi persoanele cu diabet. Ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi la diminunarea rezistenţei la insulină“, a spus medicul nutriţionist Mihaela Badea.

Beneficiile cartofului dulce:

- Cartoful dulce este bogat în fibre digestive şi ajută la ameliorarea constipaţiei şi pot preveni apariţia cancerului de colon.

- Cartoful dulce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi poate preveni rezistenţa la insulină.

- Leguma-minune (cartoful dulce) este indicată pentru prevenirea apariţiei bolilor de inimă. Datorită conţinutului ridicat de potasiu ajută la prevenirea declanşării atacului de cord şi acidentului vascular cerebral.

- Cartoful dule este benefic pentru atenuarea crampelor musculare.

- Cartoful dulce ajută organismul cu minerale importante, iar astfel veţi observa că starea de stres va dispărea complet în câteva zile.

- Leguma-minune din America Centrală este un aliment sănătos deoarece este conţine o importantă sursă de fibre, zahăruri naturale, carbohidraţi complecşi, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier şi calciu.

Nutriţioniştii au mai precizat că fierul din cartofii dulci sprijină fertilitatea. „Vitamina A este extrem de importantă în timpul sarcinii şi alăptării, pentru a asigura un echilibru hormonal. Acest aliment nu trebuie consumat zilnic pentru că poate colora pielea şi unghiile. Persoanele care au probleme renale trebuie să evite acest aliment deoarece conţine oxalaţi, care poate contribui la formarea pietrelor la rinichi“, a mai precizat nutriţionistul Mihaela Badea.

Cartofii dulci cultivaţi la Dăbuleni  

Oltenii din patria pepenilor au luat lecţii de la coreeni despre cum să cultive cartofii dulci. Planta a fost deja aclimatizată în urmă cu trei ani pe terenul Staţiunii de Cercetare din Dăbuleni, iar producţia anul trecut a fost de 30 de tone la hectar.

Cartoful dulce de Coreea poate fi preprat în diferite moduri: cel mai simplu este copt, ori făcut piure, dar există si chifteluţe, prăjituri şi plăcinte cu această legumă.    

    

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite