9 semne care ne arată că ficatul este bolnav. „Este necesar să introducem în dietă fructele şi legumele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ficatul are un rol important în funcţionarea organismului, dar este un organ care „nu dă semne“ evidente atunci când apar disfuncţii.

Ficatul secretă bila şi factori de coagulare, dar mai ales depozitează vitamine, minerale şi zahăr până când organismul are nevoie de ele. Medicii susţin că un regim alimentar sănătos, mişcarea zilnică, dar o dietă bogată în vitamina E ajută la menţirea ficatului sănătos.

„În momentul în care facem exces de alcool pot apărea imediat probleme abdominale. În momentul în care ajungem să consumăm băuturi alcoolice zilnic vom observa că ficatul are de suferit. Consumul de alcool zilnic nu trebuie să depăşească 20 de grame la femei şi 30 de grame la bărbaţi. Forma severă a hepatitei alcoolice determină simptome cum sunt starea generală proastă, icter, îngălbenirea pielii, iar uneori, durere în zona ficatului“, a spus medicul primar boli interne, Diana Mihăilescu.

 
9 semne evidente că ficatul este bolnav:

- Ochii îngălbeniţi şi pielea palidă sunt simpotomele care ne arată clar că ficatul este bolnav. 

- Ciroza este una din afecţiunile cele mai severe ale ficatului, iar pacientul poate avea aspectul unei femei gravide.

- În momentul în care apare starea de greaţă permanentă este bine să ştim că organismul are probleme cu eliminarea toxinelor din cauza schimbării metabolismului. Aceste simptome pot indica faptul că avem probleme cu ficatul.

- Scăderea în greutate şi pierderea apetitului ne indică clar faptul că avem un ficat bolnav.

- Retenţia de fluide este un alt indiciu prin care trebuie să ne dăm seama că avem probleme cu ficatul.

- Oboseala cronică apare atunci când avem un ficat obosit, aşa că este indicat să mergem imediat la un consult medical.

- Respiraţia urât mirositoare sau modificări ale mirosului corpului ne arată că avem un ficat bolnav, din cauza acumulării toxinelor. 

- Constipaţia şi balonarea apar atunci când ficatul este obosit.

- Dacă ne învineţim repede este clar că avem probleme cu ficatul şi este indicat să facem un set de analize.

Medicii au mai precizat că obezitatea şi nivelul crescut al colesterolului sunt factorii importanţi care duc la îmbolnăvirea ficatului. 

„Pentru vindecarea ficatului gras trebuie să urmăm o serie de indicaţii. Este necesar să introducem în dietă fructele şi legumele, care ajută la secreţia bilei. Alimente precum sfecla roşie, varza de Bruxelles, conopida şi ardeii graşi, nu ar trebui să lipseacă din meniul zilnic“, a mai precizat medicul primar boli interne, Diana Mihăilescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite