Violurile care au zguduit Imperiul Roman. Vicleşuguri prin care romani de viţă nobilă au vrut să seducă. Un cal - preţul pentru dezvirginarea unui băiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În epocile preistorice, bărbatul, asemenea unui animal în călduri, se năpustea asupra uneia sau mai multor femei ori de câte ori simţea nevoia de a-şi satisface instinctele. Nici în perioada Imperiului Roman situaţia pare să nu se fi schimbat prea mult. În istoria cuceririi amoroase la romani ne poartă Jean Claude Bologne.

Condamnarea violului este radicală în Biblie. Pentru a răzbuna onoarea Dinei, fiica lui Iacob, violată de şeful unui trib local, fraţii ei trec prin sabie violatorul. Însă, vinovatul se îndrăgostise de victimă şi a cerut-o de nevasă, ba chiar s-a supus circumciziei, pentru a răspunde exigenţelor evreilor.

Romanii, moştenitorii celor care au răpit sabinele, au scris mai mult istoria violului decât pe cea a seducţiei.
Iată cum este descrisă viaţa amoroasă a romanilor de către Jean Claude Bologne. Fiul regelui Tarquinus s-a îndrăgostit de Lucreţia, soţia lui Collanius. „Tânărul nu vede altă soluţie pentru a o poseda decât aceea de a pătrunde în camera ei despuiat, fapt ce nu prea arată gânduri curate“.

Anterior, tânărul a încercat să o cucerească, dar când şi-a dat seama că nu va avea nicio şansă, a şantajat-o şi i-a spus că dacă refuză, o va înjunghia, iar lângă trupul ei va aşeza şi cadavrul unui sclav cu beregata tăiată. Toţi vor crede că a fost prinsă în flagrant. Povestea s-a sfârşit tragic: Lucreţia s-a sinucis, după ce şi-a pus tatăl şi soţul să jure că o va răzbuna.

Violul Lucreţiei nu ar fi avut un asemenea ecou dacă nu ar fi fost comis de fiul unui rege.

Violul care a pus capăt unei epoci

Un alt viol celebru s-a petrecut în anul 303 de la întemeierea Romei, când decemvirul Appius Claudius, îndrăgostit de fiica centurionului Virgiliu, nu a reuşit să o convingă să i se dăruiască nici cu daruri, nici cu făgăduinţe. Aşa că a apelat la viclenie. Un prieten de-al său o reclamă pe femeie ca fiind sclavă, pretinzând că aşa a fost născută şi crescută. Cum cel care trebuia să judece acest caz era chiar Appius, scopurile lui erau ca şi atinse. Dar centuriomul a auzit asta şi, pentru a evita dezonoarea fetei, a ucis-o. Poporul, mişcat de tragedie, a cerut condamnarea lui Appius.

Această întâmplare nefericită a pus capăt regimului decemvirilor, cei zece magistraţi învestiţi cu o autoritate absolută pentru întocmirea legilor din cele 12 Table.

În dreptul roman, legile trupeşti sunt reglementate prin cele referitoare la puritatea sângelui. Bărbaţii se puteau iubi fără teamă de urmări cu o sclavă, o curtezană sau o străină, cu singura condiţie să nu fie de sânge roman. Dar dacă iubirea era îndreptată către o femeie care se bucură de drepturi cetăţeneşti, îndrăgostitul cade sub incidenţa legii.

Un cal pentru a poseda un băiat

În cartea sa, Jean Claude Bologne vorbeşte şi despre homesexualitate, exemplificând cu „Satyricon“, unde Eumolpe l-a sedus pe fiul gazdei sale, al cărui perceptor era. „Într-o seară, în vreme ce se odihneau pe paturile din sala de banchet, după un festin, îşi dădu seama că băiatul nu dormea. Aşa că imediat înălţă o rugă către Venus, fireşte cu voce tare: «Oh, zeiţă, dacă aş putea să sărut acest copil fără ca el să mă simtă, mâine i-aş dărui o pereche de porumbei». Băiatul se prefăcu a dormi şi se lăsă sărutat.

A doua zi, după ce s-a achitat de datorie, Eumolpe i-a promis cocoşi în schimbul mângâierilor şi a treia zi, un cal pentru a-l poseda. Dar acest al treilea dar era prea de tot: amantul nu îşi poate ţine promisiunea, iar tânărul îl ameninţă că îi va povesti totul tatălui său. Eumolpe îl calmează, obţine chiar şi alte favoruri gratuite, iar băiatul a dat aşa de bine de gustul plăcerii, că se cere posedat de trei ori într-o singură noapte“.

Plutarh descria cum se răspândeşte molima iubirii între băieţi, în sălile de gimnastică. „Mai întâi le-a înfiorat trupurile, apoi i-a îmbrăţişat în tăcere şi, în cele din urmă, puţin câte puţin, a prins curaj şi a invadat palestrele“.

Ca şi în Antichitatea greacă, femeile măritate şi copilele nu puteau fi întâlnite în public. La passeggiata, adică plimbarea, era şi pe vremea lui Ovidiu, propice întâlnirilor.  La fel erau teatrele şi circurile, dar şi festinurile, căci „vinul pregăteşte sufletele pentru căldura iubirii“. Râsetele se dezlănţuiau, iar platoşele cădeau.  

Recomandări pe aceeaşi temă:

„Să li se taie scârbavnicul mădular!“

De ce trăgea Vlad Ţepeş în ţeapă - legătura cu violurile şi abuzurile sexuale la care a fost supus de sultan, în timpul copilăriei petrecute la turci

Cum s-a pedepsit violul de-a lungul istoriei. Vasile Lupu ardea violatorii pe rug, Cuza îi punea la muncă, Mavrocordat tăia „scârbavnicul mădular“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite