VIDEO Ziua în care s-au născut două legende ale scenei româneşti: Toma Caragiu şi Jean Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toma Caragiu şi Jean Constantin
Toma Caragiu şi Jean Constantin

Ziua de 21 august a fost fastă pentru scena românească, deoarece în această dată au văzut lumina zilei trei mari actori ai ţării noastre: Toma Caragiu şi Jean Constantin, poate cei mai îndrăgiţi. Tot la 21 august, în 1941, este născută şi actriţa Ilinca Tomoroveanu.

Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925 în Hrupişti din Macedonia, Grecia, într-o familie de aromâni care au migrat apoi în Cadrilater - Dobrogea de la sud de Dunăre, aflată acum pe teritoriul Bulgariei. După un periplu, familia Caragiu se stabileşte la Ploieşti, locul considerat de actor ca fiind căminul său.

Talentul său a irumpt pe scena unui teatru studenţesc creat de Victor Ion Popa, pe când Toma era student la Drept în Bucureşti. A urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, iar după absolvire, Pache Focşăneanu, directorul de atunci al teatrului nou-înfiinţat de la Constanţa, l-a chemat pe Caragiu să facă rolul lui Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă“ de I.L.Caragiale. Aşa a debutat Toma Caragiu, actor cu acte în regulă, pe scena de la malul mării. Era data de 1 aprilie 1951. Venirea la Constanţa i-a marcat existenţa, de altfel, deoarece aici a cunoscut-o pe Maria Bondar, o actriţă care îi era colegă, cu care s-a căsătorit. Mariajul a durat din 1952 până în 1962, iar pe ultima sută de metri, Maria adoptă o fetiţă, Doina, care avea să rămână în grija ei.

Toma Caragiu avea să stea la Constanţa numai 2 ani. În 1953, la vârsta de doar 28 ani, este numit director al Teatrului din Ploieşti, unde va sta 12 ani, până va pleca la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Marele Toma devine legendă la devastatorul cutremur de la 4 martie 1977, când blocul Continental, în care locuia, este distrus până la etajul 3. Toma încearcă să fugă pe scări, împreună cu musafirul său, regizorul Alexandru Bocăneţ. Scările se prăbuşesc, prinzându-i sub dărâmături. Apartamentul lui Toma, situat la etajul al II-lea, rămăsese intact. 

toma caragiu

Jean Constantin este, cu siguranţă, cel mai îndrăgit actor român de comedie al ultimilor ani. Rolul său Ismail din serialul „Toate pânzele sus“ l-a consacrat drept personajul care stârnea hazul tuturor. S-a născut la 21 august 1927, la Techirghiol, Constanţa, din tată român şi mamă grecoaică. Numele său de familie este Jean, dar numele de scenă a rămas identic cu cel din catalog.

În comunitatea greacă, de care era extrem de apropiat, Jean Constantin a povestit educaţia că mama sa Caliopi i-a dat o educaţie riguroasă. De câte ori venea de la şcoala îl intreba: „Ai spus «Sărut mâna» vecinei? Du-te si mai spune-i o dată“. Tot mama Caliopi îl punea să spună „Tatăl Nostru“ înainte de culcare.

Jean Constantin a trăit toată viaţa la Constanţa, unde a fost brigadier şi apoi actor la Teatrul de revistă Fantasio. A jucat până aproape de sfârşitul vieţii. A trecut în nefiinţă la 26 mai 2010, în apartamentul său de pe Bulevardul Ferdinand din Constanţa. Actorul este autorul unei vorbe rămase faimoase printre constănţenii care l-au iubit enorm: „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea“. 

image

Vă mai recomandăm

Cei doi Toma Caragiu: regele şi bufonul

„Mă, Victore, a început să m-apuce sila”, „Ce vă recomandă? - Vocea şi talentul” - povestea replicilor celebre din filmele comuniste, care au ajuns virale

Amintiri cu Ismail şi Patraulea. Un muzeu superb închinat lui Jean Constantin va fi deschis la Constanţa

Jean Constantin „nemuritor estem“. 26 mai 2010, ziua în care maestrul i-a făcut pe români să plângă pentru prima dată

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite